Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Olvass a kertben! A Soproni Egyetem április 23-án, a Könyv Világnapján a Botanikus kertbe invitál.

A 100 éves park padjain itt-ott „elhagyott” könyvek várják a kíváncsi olvasókat, a mamutfenyők tövében arcimboldokat, vagyis betűképeket böngészhetnek az érdeklődők, az ösvényeken sétálókat pedig a Civitas Pinceszínház váratlan verselői lepik meg személyre szabott irodalommal.

 

 

 

A Ligneum előtt a Cédrus Könyvkereskedés kínál olvasnivalót és könyves-kertes kalandokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Botanika Kávézóban mindenki válaszhat könyvet a kávé melletti olvasáshoz, az épületben pedig a Soproni Egyetem több mint 100 éves selmeci botanikus könyveiből rendeznek be minitárlatot.

Két könyvbemutató is lesz ezen a délutánon jó idő esetén a szabadtéri színpadon, (ha hűvösebb lesz, a Ligneum pódiumán):

15:00 órától Schmuck Éva: Mázli és Szamóca – A titkos erdő felfedezése c. mesekönyve kel életre egy zenés könyvbemutatón, elsősorban az óvodás korosztály számára.

Egy kis video a könyvről:

 

17:00 órakor egy fiatal soproni származású költő, Kiss Dávid első verseskötetével mutatkozik be. A „Medvék bolygója” c. kötetben több soproni ihletésű vers is helyet kapott. 

 

Nádasdy Ádám ekként ajánlja az ifjú poéta kötetét:

„Kiss Dávid verseit egyfajta komolyság jellemzi. Érett, néhol egyenesen bölcs ez a líra, amit érdekesen ellenpontoz szerzőjének fiatal volta. A komolyságot úgy értem, hogy nyilvánvalóan, minden igaz, amit leír: a tájak, az ősök, a beszédmódok, vagy a szerelmes elvesztése. Az igazat persze ne tévesszük össze a valódival: Kiss Dávid versei néha váratlanul átcsúsznak a fantasztikumba, majd vissza: szlalomozik évtizedek és évszázadok között, nyelvek és nevek között, szerte a Kárpát-medencében… Örülök, hogy a költészetet lehet így is használni.”

A két könyvbemutató között 16:00 órától a „Sétálj a kertben!” programsorozat aznapi állomásaként egy épülettörténeti és könyvészeti séta indul a Bajcsy-Zsilinszky utcai főkaputól, az Egyetem Központi Levéltárának és a Könyvtárnak a vezetője lesz a szakértő kalauz. Igazi kincseket és valós titkokat tudhatunk meg a séta során.

Az Olvass a kertben! délutánján valamennyi program ingyenesen látogatható, a kert és a kávé mellé ezúttal ajándék lesz a kultúra!

 

 

 

Cikk nyomtatása E-mail