Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

eduID

Egyetemünk 2014 nyara óta tagja a magyar eduID (más néven HREF) és a nemzetközi eduGAIN webes autentikációs föderációknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy önök minden előkészület nélkül igénybe vehetnek számos olyan webes szolgáltatást, amelyeknek szolgáltatója az adott weboldalon feltünteti, hogy eduID és/vagy eduGAIN felhasználók számára engedélyezi a belépést.

Az eduID és eduGAIN föderációkról a következő oldalakon olvashatunk bővebben:

http://www.eduid.hu/hu
http://www.geant.org/Services/Trust_identity_and_security/eduGAIN/Pages/About-eduGAIN.aspx

Mindkét rendszerbe a saját egyetemi ún. Active Directory azonosítónkkal és jelszavunkkal léphetünk be. Ez ugyanaz, amit a saját számítógépekbe történő bejelentkezéshez használunk. Az alábbi két ún. discovery szolgáltatás linkjére kattintva kipróbálhatjuk az eduID és eduGAIN belépés menetét:

https://wiki.niif.hu/Shibboleth.sso/DSS?target=https://wiki.niif.hu/index.php
https://wiki.edugain.org/Shibboleth.sso/Login

A szöveges legördülő menüben kezdjük el begépelni az egyetem nevét (nyugat- magyar...), és ha kiválasztottuk, kattintsunk a gombra. Az oldal visszadob minket az egyetemünk belépőoldalára, az ún. IdP-re, itt léphetünk be a saját AD azonosítónkkal.

Néhány példa az eduID vagy eduGAIN föderációk keretében nyújtott webes
szolgáltatásokra:

  • http://videotorium.hu (A jobb felső sarokban levő lakat ikonra kattintva előugró bejelentkező ablakban válasszuk az eduID logóját!)
  • http://filesender.niif.hu (A bejelentkezés gombra kattintva jutunk a már ismerő eduID discovery szolgáltatás oldalára.)
  • https://www.scopus.com (Login a felső sarokban, majd "Other Institution login".
Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek