Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

„Zöld Iroda” programot hirdetett munkatársainak a Soproni Egyetem 

A Soproni Egyetem Zöld Iroda Program célja, hogy az egyetem dolgozói még tudatosabbá váljanak az „irodai hétköznapjaikban”. 
A fenntartható irodai működést leíró jó gyakorlatok alapján a „Környezeti időjárás jelentés” elkészítése- az először talán idegenül hangzó szókapcsolat egy egészen egyszerű módszert takar, ami alkalmas egy közösség környezeti teljesítményének a felmérésére és javítására- úgy is mondhatnánk, hogy egy „mini környezeti audit”.  A helyzetértékelés után a résztvevőknek egy önértékelési űrlapot kell kitölteni és így bemutatni, hogy befolyásukhoz és lehetőségeikhez mérten megfelelnek az egyetemi szinten alkalmazott Zöld Iroda Program elvárásainak. Az őszi határidővel meghirdetett program lehetőséget nyújt arra, hogy a kollégák felkészüljenek és a lehetőségekhez mérten változtassanak munkakörnyezetükön, szokásaikon. 

Dr. Polgár András, a Soproni Egyetem fenntarthatósági munkacsoportjának vezető docense elmondta: 
Az irodák legismertebb, vagy sok esetben egyetlen ismert környezeti hatása azok papírfogyasztása. Az általános vélekedés szerint egy irodában dolgozó ember azzal tehet legtöbbet a környezet védelme érdekében, ha csökkenti a papírfelhasználást. Azonban számos más környezeti hatása is van az irodai tevékenységeknek, amelyek jóval jelentősebbek lehetnek. Az iroda környezeti hatásainak érzékeltetésére egy érdekes irodalmi adat, hogy egy számítógépből és monitorból álló munkaállomás (ha bekapcsolva hagyjuk éjszakára) évente 1 tonna szén-dioxid kibocsátásért felelős, miközben Magyarország szén-dioxid kibocsátása 2022-ben 44,35 millió tonna volt.

Ahhoz, hogy a Soproni Egyetem közössége megmutassa mi mindent tesz a fenntarthatóságért az irodai munka során, számos szempontot fognak vizsgálni a Zöld Iroda programban résztvevők. Áttekintik az egyéni étkezési és munkába ingázási szokásokat. Átgondolják mennyire bánnak takarékosan a világításhoz, fűtéshez, berendezésekhez használt energiával. A vízfogyasztás mértéke, a munkavédelem, de még a bútorok anyaga is górcső alá kerül. Szeptemberben aztán kiderül kié a legzöldebb iroda a Soproni Egyetemen. Az elismerésen és ajándékon túl azonban a programmal az egész közösség nyer: egészségesebb, tudatosabb környezetet és munkanapokat. 

Cikk nyomtatása E-mail