Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Faiparos hallgatók síremlékeket gondoztak Selmecbányán

A Korlátlan Faiparos Társaság 2022 tavaszán a Selmeci-Soproni diákhagyományok ápolásának céljával, közösségi programok szervezése érdekében jött létre.

A közösség a selmecbányai sírok állapota láttán döntött úgy, hogy kezébe szeretné venni a nyughelyek egy részének renoválását és tisztítását. Június elején Selmecbányára utaztak,  hogy 11 fővel lássanak neki a munkálatoknak a település három temetőjében. Professzorok, mindenkori rektorok, hallgatók nyughelyeit tisztították három napon át szorgalmasan. A renoválások a gyomlálást, magasnyomású vízmosóval moha és alga eltávolítást, valamint általános sírrendezést foglaltak magukban, melynek során a halllgatók közel 20 sírt tisztítottak meg.

Az elhanyagolt a sírok, utoljára majdnem húsz éve estek át komolyabb mértékű tisztításon, így sok nyughely feledésbe is merült. A közösségi aktivitáson rlszt vevő hallgatók értékes munkát végeztek, mely az általuk készített képeken is szembetűnő.

„Szeretném, hogy a jövő baleksága Selmecbányára való látogatása során láthassa, hogy az elhunyt professzorok és hallgatók tiszteletben élnek tovább hagyományainkban. Örömmel tölt el a hallgatókon tapasztalható összefogási készség és a tenni vágyás. Csak buzdítani tudom hallgatótársaimat, a hasonló felmerülő lehetőségek megvalósítására.” - jegyezte meg Fónagy Gábor a Korlátlan Faiparos Társaság Elnöke

A sírokon végzett felújítások augusztusban kerülnek végleges befejezésre, amelynek során virágokat, növényeket terveznek ültetni, a lekopott nevek újra festése és talajborítást pótlása mellet.

A Korlátlan Faiparos Társaság ezúton is köszönetét fejezi ki számos támogatójának, akik lehetőséget és értéket láttak ötletük megvalósításában. Segítségükkel remélik elindíthatnak egy olyan folyamatot, amellyel az akadémia síremlékei a jövőben megfelelő tisztelettel lesznek gondozva.

Támogatóink:

Balázs Péter
Vadkerti Tóth Balázs
Áll Gábor
Prof. Dr. Bejó László
Lafi Márk
Bencze Zsóka
Erős Attila
Káldi Melhior
Pulai Arnold
Czinge Szilvia Virág
Vályi-Nagy Péter
Kizmus Szabolcs
Nagy Sándor
Sári Zsolt
Kanizsai Botond András
Boleradszki Márió
Blaschek Tamás

Sírtakarításban részt vett hallgatók:

Soós Márton
Káldi Júlia Fanni
Pristyák László
Marton Emese
Régi Ákos
Plavecz Enikő
Radvánszki Bálint
Hanzséros Olivér
Nagy Ábel
Ágoston Álmos
Fónagy Gábor

 

 

 

 

 

 

Cikk nyomtatása E-mail