Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Kárpátmedencei Magyar Erdészdiák Találkozó és Tanulmányút - Beszámoló

Több év kihagyás után 2022. április 24. – május 1.-e között újra megrendezésre került a Kárpátmedencei Magyar Erdészdiák Találkozó és Tanulmányút. Az esemény fő támogatója idén az Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány volt. Nekik és további támogatóinknak hála a negyvennegyedik alkalommal megrendezett találkozón az előző évekhez képes nagy létszámmal, 40-en vettünk részt.

ásnap reggel útnak indultunk egy rövidebb túrára a közeli erdőkben. Itt főleg gyertyános és cseres tölgyesekben jártunk. A kötetlen túra után – már komolyabb szakmai figyelemmel – az erdészet további területeit jártuk be, ahol gyakorlatban is tanulmányozhattuk az örökerdő gazdálkodását, ezáltal átfogó képet kapva egy erdészet teljes körű működéséről, a közjóléttől kezdve egészen a vadgazdálkodásig.  A programot egy remek ebéddel zártuk.

Ezt követően elutazhassunk a következő állomásunkra, a Pilisi Parkerdő Zrt.  Szentendrei erdészetéhez. Szállásunk a Kőhegyi menedékház volt, amit egy fél órás gyalogtúrával lehet elérni. Ezt az időt sem töltöttük tétlenül, mert közben lehetőségünk volt több helyen megállni és megfigyelni az örökerdő-gazdálkodást. A nap zárásaként, esténk remek hangulatban telt a tábortűz körül. Itt tartózkodásunk másnapján különböző korú állományokban is járhattunk, tanulmányozva az erdőnevelési eljárásokat. A programunk a visegrádi vár meglátogatásával záródott. 

Ez után a tartalmas nap után továbbutaztunk Gántra, ahol másnap a Vérteserdő Zrt. Csákvári erdészete készült számunkra szakmai programokkal. Itt több hasznos információval gazdagodtunk az erdőrezervátumok működéséről, később pedig a környező területeken nagy kárt okozó kőrispusztulást vehettük szemügyre. Elég megdöbbentő volt látni a károsítást. Ezt követően egy fekete fenyő állomány átalakítás folyamatát ismerhettük meg. A napot végül pár erdőbecsléshez használt modern műszer kipróbálásával és összehasonlításával zártuk le.

A szerdai napunkat Huszárokelőpusztán kezdtük, onnan indultunk egy rövidebb túrával egybekötött szakmai programra a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli erdészete szervezésében. Itt több bükkös állomány mellett lucfenyvesek fafajcserés felújításait tudtunk megnézni. Bakonybél mellett, a Kőris-hegy lábánál az úgynevezett „halomsírok”-at is megcsodálhattuk. Itt a természet- és műemlékvédelem miatt nem folyik erdőgazdálkodás. A túra után még megnéztük a Kőrishegyi kilátót majd zárásként ellátogattunk a Bakonybéli Bencés Monostorba, és azt övező botanikuskertbe is.

Másnap már a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi erdészetével kisvasúton utazva fedeztük fel a környező állományokat. Az itt még használatos keskeny nyomvonalú vasúttal való termelés részleteibe is bepillantást nyerhettünk. Érkezésünkkor épp egy égeres állomány letermelése volt folyamatban. Mindemellett láthattunk pár éves felújításokat is. Az esténket kicsit már beárnyékolta a másnapi búcsú, de attól függetlenül a jó hangulat megmaradt reggelig. Szombat reggel elköszöntünk az erdélyi barátainktól, bízva a mihamarabbi találkozásban.

 

Sopron, 2022. 05. 26.

 

Chudi Levente
Árvay Dénes Tibor
Dobó Márton
Som Alexandra Judit

a tanulmányút szervezői

 

A programot Magyarország Kormánya támogatta, amely kiemelt figyelmet fordít az értékteremtő civil szervezetek támogatására.

Az Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány tevékenységét Magyarország Kormánya a Miniszterelnökségen keresztül támogatta.

Támogatás célja: a soproni és sepsiszentgyörgyi erdőmérnök-hallgatók cserekapcsolatának támogatása

Finanszírozás módja: vissza nem térítendő, 100%-ban támogatási előlegként folyósított költségvetési támogatás

Támogatási összeg: 3.000.000 Ft

 

Cikk nyomtatása E-mail