Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Halljuk meg a Föld hangját!

A Soproni Egyetem büszkén mutatta be védjegy oltalom alatt álló „Sound of Earth University of Sopron” Fenntarthatósági Megvalósítási Programját .

 

A „Sound of Earth” egyben filozófia is: A Föld hangja a Soproni Egyetem erőfeszítésein keresztül értő fülekre talál. Az intézményben zajló munka, kutatások és intézkedések szerves egésszé állnak össze, a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítása és fejlesztése érdekében. Cél a zöld infrastruktúra fejlesztése és a társadalmi szemléletformálás. Mérföldkövei pedig a nettó zéró klímasemlegesség, a klíma- és természetpozitivítás, valamint a környezettudatosság üzenetének közvetítése.

Az egyetem szakemberei a fenntarthatósági kritériumokon nyugvó, rendszerszemléletű megközelítést alkalmazva dolgozták ki a Soproni Egyetem Fenntartható Egyetem Modelljét. A célok összegzésével, a vízió megfogalmazásával született meg az Intézményi Fenntarthatósági Stratégia és ehhez a „Sound of Earth” University of Sopron Megvalósítási Program, amelynek célja egy olyan egyetemi működési kultúra kialakítása, amely a fenntarthatóságot prioritásként kezeli, és más szektorokban, szélesebb társadalmi körben is tovább terjedhet. A felhasználók megvalósíthatják a Soproni Egyetem ajánlott, legjobb gyakorlatait és projektjeit, a saját szervezeti környezetükben, testre szabott módon. 

SoundOfEarth_logo_FINAL.jpg

A „Sound of Earth” logó szimbolizálja az egy központból induló „zöld szívdobbanást”, a Földünk fenntarthatóságra hívó vibrációját. 

 

A Soproni Egyetem szeretne hangot is adni a „Sound of Earth” filozófiának, mely egyesíti mindazt, amit a soproni „Zöld Egyetem”, mint mértékadó tudásközpont jelent. Ezért hirdette meg a Soproni Egyetem a Föld Napján a Zeneakadémiával közös zeneszerzői pályázatát, amely stíluskavalkádot felvonultató hangverseny keretében indult útjára. 

Az eseményen Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora köszöntőjében ismertette a Soproni Egyetem fenntarthatóság területén elért eredményeit, amelyek mellett „természetesen” az intézmény mára jelentős kulturális eredményeket is felmutathat. A színházi programok, a hallgatóbarát események mellett kiemelkedik a Természetesen Zene hangverseny bérlet. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel tavaly megkötött együttműködés az eseményen került újabb egy évre meghosszabbításra, amelyet a világhírű intézmény rektorhelyettese Dr. Kutnyánszky Csaba látott el kézjegyével. Beszédében kiemelte: fontos, hogy egy oktatási intézmény alaptevékenységein túl megtalálja azt az irányt, amellyel a társadalom számára további értéket közvetíthet. A Soproni Egyetem ebben is élen jár- tette hozzá. 

A Soproni Egyetem felhívást intézett a komponisták felé, alkossák meg a „Föld hangját”, azt a rövid zeneművet, amely kifejezi az intézmény filozófiáját.  Ehhez csatlakozott az IKEA Industry Sopron, amely külön díj formájában, anyagilag is támogatja a „Föld hangjának” megalkotóját. A nyertes zenemű írója a pedig a Soproni Egyetem pénzdíjában részesül. 

A Ligneum Rendezvényházban az est folyamán fellépett Jacsó Erika fuvolán, akit zongorán Horváth-Szarka Ábel kísért, előadásukban Mouquet: Pán szonáta 1. tétele csendült fel. Árvayné Nezvald Anett hegedűn Bach: D - moll Partita Sarabande darabját interpretálta, Varga Gábor jazz zongorista pedig Bartók ihlette improvizációs játékával folytatta a sokszínű programot. Majd az est lezárásaként Horváth Kornél, Kossuth díjas ütőhangszeres művész bravúros ütőjátékával indult útjára a „Sound of Earth” program. Az ütőhangszerek virtuóza a beérkező zeneművek elbírálásában is közreműködik. 

A tervek szerint a beérkező zeneműveket október 2 - án, a zene világnapja előestéjén hallhatja először a közönség.

A pályázati felhívás az alábbi linkeken érhető el:

magyar nyelven

in english language

Fotók: Pluzsik Tamás, Szalay Károly SZK©

A Kisalföld tudósítása az alábbi linken olvasható:

https://www.kisalfold.hu/helyi-kultura/2024/04/zenemu-a-fold-hangjarol-galakoncert-a-soproni-egyetem-es-a-zeneakademia-egyuttmukodeseben

Fotógaléria és videó: Szalay Károly SZK©

Cikk nyomtatása E-mail