Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Élhető jövőnk a klímaváltozás árnyékában – Ürge-Vorsatz Diána előadása

Tehetünk-e valamit egy élhetőbb világért? Szorongjunk-e vagy sem? – ezekre a kérdésekre adott választ Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányzati Testületének alelnöke volt a Soproni Egyetem vendége a SopronFest podcast programjainak keretében.

„Az éghajlatváltozás az, amikor a híradó képeit a saját mobilunkkal vesszük fel” – ez a megdöbbentő kijelentés igaz, hiszen például a klímaváltozás okozta árvizek, földcsuszamlások itt történnek körülöttünk, gondoljunk csak az Ausztriában, Németországban bekövetkezett katasztrófákra. Ürge-Vorsatz Diána a líbiai gátszakadás fotójával illusztrálta azt a megállapítást, hogy 2024-re kiléptünk abból az éghajlatból, amire a világ infrastruktúrája készült. A bemutatott diagrammokból kiderült, a tavaly nyári átlaghőmérséklet adatai nagyságrendekkel haladták meg a korábbi éveket, a tavaly szeptemberi hőmérsékletadatok pedig a világ klímatudósait is megdöbbentették. A környezettudós asszony előadásában szó esett a globális felmelegedés mellett, a Golf áramlat lelassulásáról, a Földön élő gerincesek arányáról, az éghajlati rendszer billenőpontjairól.

A fő kérdés persze az, meg lehet-e állítani a káros változási folyamatokat? A szakirodalom arra mutat, hogy a legrosszabb hatásokat még meg lehet előzni - válaszolta meg Ürge-Vorsatz Diána –de minden egyes döntés számít, nap mint nap. Egy véges bolygón nem lehet végtelenül növekedni és le kell állni a fosszilis energiahordozók használatával. A természeti környezet már soha nem lesz olyan, mint korábban volt, de a technológia fejlődésének köszönhetően sokat tehet az emberiség.

Cikk nyomtatása E-mail