Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A méhek védelmére szólít fel a Soproni Egyetem és egy hazai élelmiszerkereskedelmi vállalat

Rajongunk a méhekért! -Ezzel a címmel hívja fel a figyelmet a rovarok védelmére az egyik hazai élelmiszerlánc.

A lakossághoz a napokban eljuttatott szórólapjukban a Soproni Egyetemmel közös programjukról is beszámolnak. A vállalat és a felsőoktatási intézmény közös tudatformáló munkája több évre tekint vissza. 

A Soproni Egyetem biomonitoring kutatási programjának fókuszában a mézelő méhcsaládok, mint bioindikátorok állnak. A méhek nem csak beporzó- és gyűjtő tevékenységük révén nyújtanak hasznot az embereknek, hanem kiválóan jelzik a környezet állapotát is a kaptárba gyűjtött anyagok segítségével.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. és a Soproni Egyetem együttműködésében 2016-ban kialakított biomonitoring rendszer 7. éve szolgáltat adatokat a vállalat biatorbágyi logisztikai központjának környezeti állapotáról. Az idei évben a vállalat környezetében található környezetszennyező vegyületek és az ipari környezetből származó virágpor analízisére helyezzük a hangsúlyt. Az éves kutatási jelentések készítése mellett az Egyetem a vállalat egyéb környezeti tudatformálást támogató projektjeiben is partner, többek között szakmai segítséget nyújt a méhekkel és a kutatási programmal kapcsolatos hírek lektorálásában. 

A kutatási projekt kizárólag vállalati finanszírozásból valósult meg, az Erdőmérnöki Kar részéről Prof. Dr. Lakatos Ferenc és Dr. Rétfalvi Tamás, az Erdészeti Tudományos Intézet részéről Dr. Kovács Zoltán vezetésével.

Cikk nyomtatása E-mail