Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

3 az 1-ben a Ligneumban!

 

DSC_9798_1.jpg

Májusban különlegességekkel szolgál a Ligneum Rendezvényház és Látogatóközpont.  A földszinten működő Botanika kávézó hétköznapokon 9:00-17:00 között várja az egyetemi polgárokat és a Botanikus kert látogatóit. Aki pedig a kávé vagy süti mellé kultúrára is „éhezne”, a Ligneum tereiben jelenleg 3 kamarakiállítás is látható.

 

  1. A Központi Könyvtár munkatársai egy igazán különleges könyvbemutatóval kísérik a Botanika megnyitását: a Soproni Egyetem 100-150 éves botanikai kiadványaiból rendeztek be két vitrinben egy impozáns válogatást. A legrégebbi kiállított munka 1861-ből való „vadász társalgási lexikon”, természetesen csodás litográfiákkal a mellékletében.
  2. A karzaton az FMK Alkalmazott Művészeti Intézetének egyik legutóbbi sikerprojectje látható: A Szombathelyi Weöres Sándor Színház belsőépítészeti átrajzolása volt télen a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar egyik feladata. Az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói készítettek terveket a szomszédvár színházának megújítására. 8 munka látható a falakon/ itt inkább az ablakokban. Ami azonban ennél is fontosabb, a program finanszírozása a Soproni Egyetem egyik régi partnerének, a Falco Zrt-nek köszönhető, akik fantáziát láttak a hallgatóink munkáiban és tekintélyes díjakkal is honorálták a diákok terveit. Az itt látható anyag először a szombathelyi teátrum aulájában volt kiállítva közönségszavazással egybekötve - közel 6000-an adták le a voksukat valamelyik munkára, szóval legalább ennyien megismerték az AMI nevét és munkáit.
  3. A félemeleti faház külső és belső falain, illetve körötte a SopronFest idején indult „SopronJÓLfest” fantázianevű kezdeményezésünk látható – felkértük a Soproni Egyetem művész tanárait, ajánlják fel egy-egy munkájukat, hogy ebből szervezhessünk egy jótékonysági árverést. A célunk az, hogy a befolyt összeget művészeti érzékenyítésre fordítjuk. A műveket felajánló alkotók: Gáspárdy Tibor (SOE BPK), Kósa Balázs (SOE FMK), Kovács-Gombos Gábor (SOE BPK), Kőhalmy Tamás (SOE EMK), Markó Balázs (SOE FMK), Mészáros György (SOE FMK AMI), Nagy Máté (SOE FMK AMI), Polyák János (SOE FMK AMI). Van egy óvodás alkotónk is- a hat éves Hergovits Hanna- aki az 50 éves Aranykapu Óvodából érkezett. Az árverés eredményeként összejött pénzből az őszi szemeszterben fognak a hallgatók olyan falusi óvodákba eljutni, ahol a művészeti nevelésre kevés lehetőség, kevés papír, kevés színesceruza, festék és még kevesebb figyelem jut. Az árverést online felületen fogjuk elindítani. De a művekkel már most barátkozhatunk, hogy az árverés indulásakor tudjuk, mire licitáljunk!
Cikk nyomtatása E-mail