Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Új kötet segíti a német nyelv gyermekkori megszerettetését  

A mindennapok témáira és a természetes nyelvhasználatra fókuszál a Benedek-kar oktatóinak frissen megjelent  „Was wir so gerne erzählen” kötete. A német nemzetiségi óvodapedagógus-képzés hallgatóinak szakmai felkészülését és a kétnyelvű nevelést folytató pedagógusok munkáját segítő kiadvány didaktizált hagyományos meséket és kortárs szerzők rövid történeteit tartalmazza. A meséket, történeteket mondókák, dalok, körjátékok színesítik, melyek a szerzők 2023-as kiadású "Was wir so gerne spielen" kötetéből származnak.

A kötet nem csupán gyűjtemény, hanem kiváló módszertani segédlet is, hiszen a gyermekirodalmi műveket úgy dolgozta át Babai Zsófia, dr. Kovácsné Vinkovics Éva és Pruzsinsky Réka, hogy azok használatkészek legyenek a másodnyelvű nyelvi-irodalmi nevelésben. A történeteket mondókákkal, dalokkal, körjátékokkal is kiegészítették, hiszen ezek motiváló hatásúak, színesítik és még eredményesebbé teszik a német másodnyelv elsajátítását. Amennyiben a pedagógus a gyerekekkel el is játssza a történeteket, a gyerekek még több lehetőséget kapnak a természetes, mindennapi német nyelv használatára, a kommunikációs helyzetek gyakorlására, hiszen a történetek szókincse, nyelvi fordulatai, kommunikációs helyzetei megjelennek az óvodai nevelési év mindennapjaiban is.

A didaktizált mesék, történetek nemcsak az óvodai élet általános témáihoz illeszkednek, hanem gazdagítják a nevelési év során megjelenő magyar, német, német nemzetiségi ünnepek, hagyományok feldolgozását is, azok nyelvi anyagát szintén tartalmazzák. Az ünnepekhez kapcsolódó történetek azért is alkotják fontos részét a kötetnek, mert a német nemzetiségi óvodapedagógusok kiemelt feladatai között szerepel, hogy a gyerekeket a német nyelv mellett a német nyelvterület és a magyarországi német nemzetiség kultúrájával is megismertessék.

 

Mindkettő megvásárolható az Aranykapu Gyakorló Óvoda pedagógusánál, Pruzsinsky Rékánál (E-mail: rekapruzsinsky@gmail.com).

Cikk nyomtatása E-mail