Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A SOPRONI EGYETEM IS CSATLAKOZIK A KÖVET EGYESÜLET KAMPÁNYÁHOZ

A Soproni Egyetem, a KÖVET Egyesület kampányához csatlakozva és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve, megkezdte mobiltelefon visszagyűjtő akcióját. A kampány hazai egyetemek közötti őszi kihívás is egyben!

passzold_vissza_teso57.jpg

Kérjük Önöket, hogy keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívül lévő mobiltelefonokat, kérjék el ismerősöktől, barátoktól és a személyes adatok törlését követően helyezzék el az alábbi gyűjtőpontok valamelyikén, az erre a célra kialakított gyűjtődobozban:

 

Rektori Hivatal előtti folyosó

Régi Kollégium - porta

Benedek Elek Pedagógiai Kar - porta

 Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar - porta

 

A visszagyűjtő dobozokban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni. Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket. A mobil eszközök leadásával az értékes fémek körforgásban maradását, és a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik. Intézményünk gondoskodik a szakszerű begyűjtésről, és a telefonok utóéletéről az Inter-Metal Recycling Kft. közreműködésével, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerülnek feldolgozásra. A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, keresse meg régi, nem használt mobil eszközeit és dobja be a kihelyezett dobozunkba a kampány ideje alatt (2021. november 22-ig)!

 

Köszönjük mindenki részvételét!

 

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

 

Jane Goodall etológus professzorról bővebben:

link

 

Ajánlott kampányvideó:

Cikk nyomtatása E-mail