Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Teljes a SopronFest programja – színes események a Soproni Egyetemtől

 

A SopronFest idején, május 11. és 19. között idén is számtalan érdekes, értékes felejthetetlennek ígérkező programmal várja a látogatókat a város számtalan pontján köztük a Soproni Egyetem Campus-szán és az Esterházy Palota- Erdészeti Múzeumban is. 

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között.

A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események – hangzott el a programot bemutató sajtótájékoztatón szerdán, Sopronban.

Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik alapítója kiemelte, hogy a hosszú távú terv az, hogy a programsorozat fenntartható méretű legyen, a város büszke legyen rá és a megvalósítás során a helyiekre támaszkodjanak.

Fülöp Zoltán, az esemény másik alapítója hangsúlyozta, hogy a Sopron Fest egy „urbán fesztivál”, a helyi értékeket mutatja be.

Koncertek a teljesség igényével

A SopronFest, Magyarország legújabb fesztiválja zászlajára tűzte, hogy a teljesség igényével mutatja be az adott év könnyűzenei koncertkínálatát: a legaktuálisabb nevektől az élő legendákig. Ennek megfelelően a Lővérekben szabadtéri színpadok és programhelyszínek épülnek, illetve két olyan produkció is koncertezik, akikkel sehol máshol nem találkozhatunk: Azahriah és a Halott Pénz csak itt vállalt fellépést az év első felében. Friss hír, hogy a 85 éves Korda György és Balázs Klári a születésnapi élő turné keretében ugyancsak elfogadta a SopronFest meghívását a Lővér Nagyszínpadra. A pünkösdi hosszú hétvégén többek között Majka, Dzsúdló, Beton.Hofi, a Follow the Flow, a Quimby, Kruder & Dorfmeister páros és Sigma is koncertet ad a Lővérekben, ahol az Alle Farben tűzijátékos opening show-ja indítja el a pünkösdi hétvégét az erdő széli csodás helyen. Napközben pedig a Fő téren a Tűztorony tövében a Soproni Sörnapok színpadán mások mellett Demjén Ferenc, a Csík zenekar, a Punnany Massif és a Kraak & Smaak is színpadra lép. Ugyanitt a nulladik nap két főszereplője a Kispál és a Borz és a Necc Party. 


A Soproni Egyetem idén is fontos stratégiai partnere a SopronFestnek, az egyik legnépszerűbb jegytípus, a Diákbérlet névadója ebben az évben is a Soproni Egyetem. Kiemelkedő programnak ígérkezik május 12-én vasárnap a Madárbarát családi nap, melyet a 100 éves Botanikus Kertben szerveznek meg.  A campus kertjében található impozáns Ligneum Rendezvényház épülete pedig a fesztivál hetében és a pünkösdi hétvégén is naponta várja a vendégeket.  Itt találkozhatunk Áder Jánossal és Steigervald Krisztiánnal is, de meghallgathatjuk Ürge-Vorsatz Diána klímakutató előadását is

„Hol a boldogság mostanában?” – így szól Tari Annamária legutóbbi könyve, amelyben a mesterséges intelligencia, a digitális világ okozta kihívásokat elemzi. A Soproni Egyetemen megrendezett beszélgetésen a szerző mellett Nánási Pál, Szabó Béla és Weiler Péter vesz részt, de érdekes programnak ígérkezik a Trollfoci és Hrutka János, 24 szeres labdarúgó beszélgetése is. Ugyanitt  koncerttel egybekötött sörkóstolóra is invitálnak a Söralátét program keretein belül.

Az Esterházy Palota -  Erdészeti Múzeumban, a Soproni Egyetem belvárosi fesztiválhelyszínén festői kavalkád vár a SopronJólFest program keretin belül, de itt lesz Kovácsovics Fruzsina és a Rutkai Bori Banda gyerekeknek szóló koncertje is.

Fenntartható fesztivál

A szervezők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a SopronFest egy fenntartható fesztiválként legyen jelen a hazai kínálatban. Céljuk egy „emberi léptékű” méret kialakítása, amely minden alkalommal megtölti a városban rendelkezésre álló szálláshelyeket és nagy forgalmat ígérnek a helyi vendéglátóknak. Ugyancsak cél, hogy az alvállalkozók kiválasztásakor előnyt élvezzenek a régió vállalkozásai. Kiemelten támogatják a helyi gazdaságokat és termelőket, legyen szó dekorációs eszközökről, színpadtechnikáról, vagy éppen az ételárusok alapanyagairól - amit csak lehetséges, helyi partnerekkel együttműködve teremtenek elő. A Soproni Egyetem, mint a fenntarthatósági világranglisták kiemelkedő szereplője idén is támogatója és stratégiai partnere a SopronFestnek.  A felsőoktatási intézmény nemcsak programoknak ad helyet, de a Soproni Egyetem diákjai dolgoznak majd szervező és lebonyolító pozíciókban a fesztivál idején. Mind a dolgozók, mind a látogatók számára több ivókúttal készülnek, ezzel is csökkentve a palackozott víz mennyiségét.

 

Részletes program: https://sopronfest.hu/

 

 

 

 

 

Cikk nyomtatása E-mail