Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Sound of Earth - fenntarthatósági munka a Soproni Egyetemen Témák, programok, bemutatkozás

„Sound of Earth University of Sopron”- védjegy oltalom alatt álló megvalósítási program született a Soproni Egyetemen. A programot egy nagyszabású gálakoncerten mutatták be először éppen egy hete.  Az intézményben folyó fenntarthatósági munkát most egy kisfilmből is megismerhetik az érdeklődők, melyet a Soproni Egyetem a saját YouTube csatornáján is közzétett.

 

Májusban pedig Áder János, a Kék bolygó alapítvány életre hívója valamint Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató is az egyetemre érkezik. 

 

Az egyetem szakemberei a fenntarthatósági kritériumokon nyugvó, rendszerszemléletű megközelítést alkalmazva dolgozták ki a Soproni Egyetem Fenntartható Egyetem Modelljét. Ehhez csatlakozik a megvalósítási program. Az intézményben zajló munka, kutatások és intézkedések szerves egésszé állnak össze, a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítása és fejlesztése érdekében. Cél a zöld infrastruktúra fejlesztése és a társadalmi szemléletformálás. Mérföldkövei pedig a nettó zéró klímasemlegesség, a klíma- és természetpozitivitás, valamint a környezettudatosság üzenetének közvetítése.
Az intézmény munkája az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak mindenkori figyelembevételével zajlik. Az érdeklődők számára színes információs felület a h">ttps://greenuniversity.uni-sopron.hu weboldal, mely bemutatja hazánk legnyugatibb „Zöld Egyetemét”. 

A Soproni Egyetem immár többszörösen megmérettette magát sikeresen egyetemi világrangsorokban. A klasszikus rangsorok mellett, Zöld Egyetem filozófiája okán a fenntarthatósággal kapcsolatos ranglistákba való besorolások (GreenMetric, THE Impact Rankings) is kiemelt szerepet kapnak. 

A Soproni Egyetem 2022-ben a Nemzetközi Zöld Talár Díj nyertesévé is vált. Az Oxfordi Egyetem pedig ugyancsak két évvel ezelőtt invitálta az intézményt alapító tagként a Természetpozitív Egyetemek Szövetségébe is. 

A Soproni Egyetem így méltó helyet kínál hazai, természet-és környezetvédelemmel, fenntarthatósággal foglalkozó előadásoknak, programoknak.

Május 15-én a volt köztársasági elnök, Áder János érkezik a Soproni Egyetemre. A SopronFest szervezőivel közösen rendezett podcast beszélgetésen részt vesz Steigervald Krisztián generációkutató is. Az izgalmas programra a LIGNEUM rendezvényházban 17 órakor kerül sor. 

Ugyancsak a SopronFest bemelegítő hetében tartja meg előadását Ürge-Vorsatz Diána is. A fizikus, klímakutató szakember május 16-án csütörtökön délután 15 órakor várja az érdeklődőket a Soproni Egyetem campusán. 

 

Cikk nyomtatása E-mail