Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Nagy érdeklődés kísérte a Soproni Egyetem Lelki Egészség Napját

A Soproni Egyetemen „Teher alatt nő a pálma? - Előadás és workshop keretében útmutató a terhelt időszakokra” címmel 2023.03.29-én került megrendezésre az Egyetemi Lelki Egészség Nap (ELEN  2023) a Ligneumban.

A program kezdetén a nagyszámú hallgatóságot Dr. Katona György oktatási rektorhelyettes úr örömmel köszöntötte, megosztva egyúttal a címre visszautaló személyes élményeit. Ezt követően Stummerné Nagy Ágnes, a Hallgatói Támogató Szolgálat szakmai vezetője, református lelkész bevezető gondolatai szóltak a „Palma sub pondere crescit” mondás alapján az áldott teherről, ahogyan a lehajló pálmalevelek súlyát, s ezért a köztük helyet kapó, újonnan sarjadó hajtásokat a hozzá erősödő törzs hivatott elbírni.  Kiemelte a Mt 11,28 alapján az életsúlyoknak, a megfáradásnak és megterheltségnek együttes valóságát, s annak bizonyosságát, hogy az élet nem terhel fölöttébb annál, mint amit ne tudnánk elhordozni.

Dr.Tóth-Merza Katalin klinikai szakpszichológus, a Benedek Elek Pedagógiai Kar adjunktusa előadásának fókuszában a mindennapok megterhelései által okozott krónikus stressz testi és lelki egészségre gyakorolt hatásai, és a nehézségekkel szembeni rugalmas alkalmazkodóképességünk kialakításának és növelésének lehetőségei álltak. A résztvevők betekintést nyerhettek a stresszválasz élettanába, a bél-agy tengely mentális egészségben betöltött szerepébe és a tudatos jelenlét (mindfulness) stresszcsökkentő módszereibe.

Az Ujfaludi Anna tanácsadó pszichológus által vezetett workshop a „Mi a megfelelő mentális öngondoskodás?” kérdésre kereste a választ, erre az alkalomra összeállított önismereti feladatokkal és tippekkel. 

A programnak ezen része is igyekezett elmélyíteni a hallgatóságban, hogy a hatékony öngondoskodás nem a gyors megoldásokban található (mint például önjutalmazás csokoládéval), hanem inkább a megfelelő rutin kialakításában, az egyensúly megtalálásában, melyben segítség például a mindfulness, a sport, vagy a hála.

A jelenlévők megtéve ebben az első lépést, a program végén a hála szavaival köszöntek el.

Cikk nyomtatása E-mail