Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Amit egy baleknak tudnia kell! - Különleges könyvbemutatót tartottak a Soproni Egyetemen

Egyedülálló kötet jelent meg a Soproni Egyetem két oktatójának tollából, mely átfogó képet ad a Soproni Egyetem diákhagyományairól. Bartha Dénes és Bende Attila vállalta fel azt a hatalmas munkát, hogy könyvbe rendezze mindazt, amit az egykori Selmecbányai Akadémia ma is élő, évszázados örökségről mindenkinek tudnia kell.

A selmeci hagyomány kötelez. Olyan íratlan szabályrendszer, mely lehet, hogy a kívülállónak szigorúnak, régiesnek tűnik, mégis lefekteti azokat az alapokat, melyre a diákok évszázadok múltán is támaszkodhatnak. Nemcsak a Soproni Egyetemen, de Miskolcon, Dunaújvárosban és Székesfehérváron is él Selmecbánya öröksége. Így a frissen megjelent kötet nemcsak a soproni Alma Mater, hanem a testvéregyetemek számára is hatalmas jelentőséggel bír.

Elég egyszer belelapozni a könyvbe, Selmecbánya megelevenedik a lapokon, szinte ott vagyunk az utcákon, a régi fotókról ránk mosolygó egykori hallgatók között. Szól a soproni épületekről, az egyenruha történetéről, és azokról a hagyományelemekről, melyek már a főiskola Sopronba költözése után épültek be a mindennapokba. A gazdagon illusztrált kötet eddig még meg nem jelent fotókon mutatja be a múltat. Történeteket elevenít fel, épületek és utcák között kalauzol, mesél az egykori hősökről, tanárokról és persze a diákságról egykor és ma.

Többféle füzet jelent meg az évtizedek alatt a balekság tudnivalóiról, ezeket mind feldolgozták a szerzők. Emellett magyar és szlovák, közgyűjteményekben és magánembereknél hozzáférhető archív anyagokat kutattak fel, hogy a legpontosabb és legérdekesebb adatokat, emlékeket tárhassák a nagyközönség elé. Bartha Dénes és Bende Attila következetes és szigorú oktatóként adják most közre a „kötelező tananyagot”, melynek elsajátítása ebből a könyvből igazán nem lesz nehéz. Az idei soproni balekoktatáson már átjutott az első teszten. Az elsőévesek – igazi kiváltságosként - puha kötésben kapták kézhez. A hiánypótló kötet most keménykötésű változatban is megjelent és a Soproni Egyetem webshopjában vásárolható majd meg a tervek szerint.

 

Cikk nyomtatása E-mail