Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Zeneakadémia és a Soproni Egyetem a Piano Day alkalmából kötött együttműködési megállapodást

piano1jo.jpg

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Soproni Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött, egy közös hangversenysorozat és további szakmai partnerség megvalósítása érdekében. 

Az összefogás eredményeként a Zeneakadémia növendékei 2023 őszétől egy hangversenysorozat formájában jutnak bemutatkozási lehetőséghez, amely elősegíti a zenésztehetségek színpadi tapasztalat és rutinszerzését. A zeneszerető egyetemi polgárság és a soproni közönség ezáltal egyedi kulturális élményekkel gazdagodhat. A hangversenybérletes tervezett helyszíne az újjászületett Ligneum Rendezvényház és Látogatóközpont lesz, de további koncerteket terveznek az Esterházy palotában is. 

Az első nyilvános bemutató hangversenyt a Madarak és fák napja előestéjére, május 9-re tervezik, amikor a bérletek meghirdetése és értékesítése is kezdetét veszi.  

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Dr. Vigh Andrea és a Soproni Egyetem részéről Prof. Dr. Fábián Attila rektorok által ellenjegyzett megállapodás számos lehetőséget biztosít a művészeti-oktatási területen történő további széles körű szakmai együttműködésre, amelyet a két intézmény szakemberei közösen dolgoznak ki. 

Az ünnepélyes ceremónián közreműködött hegedűn, Árvayné Nezvad Anett és zongorán Horváth-Szarka Ábel, akik Takács Jenő: op. 49 Rapszódiáját adták elő. Varga Gábor jazz zongorista előadásában a Tavaszi szél vizet áraszt népszerű népdalra alapuló improvizációja csendült fel. Az együttműködés megkötésén jelen volt dr. Farkas Ciprián polgármester is.

Dr. Vigh Andrea rektor hangsúlyozta, hogy fontos a mindennapos kultúra fogyasztás, ami felfrissíti az elmét, és új impulzusokat ad a befogadónak, illetve az élet minden területére pozitív hatással van, a zene pedig határok nélküli.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora kiemelte: az egyetem fontos küldetése, hogy művelt embereket bocsásson ki a társadalomba a diplomájukkal. A komolyzene örök, a Zeneakadémia pedig nemzeti kincs, amit Sopronban is meg kell mutatni.

Az együttműködés ünnepélyes aláírása 2023. március 29-én, a “Zongora napján” került sor. A Piano day a zongora 88 billentyűjére utalva az év 88. napja. Az 52 fehér és 36 fekete billentyű használatával zongoraszóval telt meg aznap délután a Ligneum és a Botanikus kert. A Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI zongora szakos növendékei és tanárai, valamint a Soproni Egyetem zenekedvelő magyar és külföldi hallgatói és oktatói kora estébe nyúlóan különböző zongoradarabokat gyakoroltak és adtak elő.  

Cikk nyomtatása E-mail