Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Soproni Egyetem energetikai fejlesztésével első hazai egyetemként klímapozitív működésűvé vált

 

A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése” című projektje a megvalósulást követően sikeresen zárult. Az energetikai fejlesztés eredményeként 3 új hőközpont került kialakításra, amelyet ünnepélyes keretek között adták át 2023. december 19-én. 

A három telephelyen létrejött hőközpont 22 épület fűtését látja el összesen 56726,4 m2 fűtött alapterületen. A beruházásnak köszönhetően a Soproni Egyetem az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna CO2 egyenértékkel csökkenti, amivel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

A Soproni Egyetem mindennapi működése során óriási hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására, működését zöld törekvései folyamatosan áthatják. Mindezeket alátámasztja, hogy ismételten arany pozícióba kvalifikálta magát az UI GreenMetric ranglistán továbbá, hogy a világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül a nemzetközi dobogó első helyére rangsorolták a világszervezet versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladék kezelést bemutató pályázatát.

A most átadott új hőtermelő rendszerek környezetbarát megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fosszilis tüzelőanyagok csökkentését és kiváltását.   Az Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően új betonszerkezetű épületet létesült a Soproni Egyetem Központi Kampuszán, amelyben 2 MW-os biomassza kazán és az ehhez kapcsolódó aprítéktároló kezdte meg működését.  A kazán és az tüzelőanyagtér olyan automata rendszerrel van ellátva, mely garantálja a maximális biztonságot és az automata üzemelést. Az alapanyag utánpótlása is biztosított hosszú távon a TAEG ZRT-vel kötött megállapodás alapján. 

Az eseményen, Prof. Dr. Fábián Attila rektor köszöntő beszédében szólt az intézmény zöld törekvéseiről, azok sikerességéről, majd a jelenlegi projekt rekordidő alatt történő megvalósulása kapcsán köszönetet mondott a közreműködő kivitelező cégeknek, továbbá kiemelten a Soproni Egyetem munkatársainak is. Hozzátette: az egyetem a jövőben is olyan beruházásokat szeretne megvalósítani, amelyek erősítik a környezettudatosságot, a környezet iránti felelősségvállalást.

Üdvözlő beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester fejezte ki köszönetét a magyar kormány támogatásáért, kiemelve az egyetemi mellett a közelmúltban végbement jelentős zöld soproni fejlesztéseket.

A biomassza kazánt és a központi egység hőközpontját előre szigetelt, talajba fektetett távhő vezetékkel kötötték össze, amelyhez kapcsolódva a rendszer folyamatos üzemét 12 db 1000 literes puffer tároló biztosítja. A Campus valamennyi épületének fűtésé mostantól előre beprogramozott terv alapján történik, lehetőséget biztosítva a távoli, interneten keresztül történő vezérlésre is.

A magyar kormány Környezet és Energiahatékonyság Operatív Programja keretében megvalósuló fejlesztés kapcsán ünnepi beszédében Nagy Balázs, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára adott tájékoztatást a kormány jelenlegi züld törekvéseiről, kiemelve a program eredményeit kiemelve azok környezetre gyakorolt jelentős pozitív hatásait is. 

A Soproni Egyetem, a fenntarthatóság elveit tevékenysége minden területén szem előtt tartó működése új mérföldkőhöz érkezett: az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna CO2 egyenértékkel csökkenti, amellyel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

A projektáró rendezvényen Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese gratulált a Soproni Egyetem fenntarthatóság terén elért eredményeihez, amelyek egyedülállóak a hazai felsőoktatás területén. Ünnepi beszédében a beruházás jelentősége mellett kiemelte:   a kormányzat célja, hogy a jelenlegi 20 megawattos hazai ipari zöldenergia-tárolás kapacitása 2026-ig elérje a 440 megawattot. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontosak a klímapolitikai célkitűzések.
Magyarország klímabajnok, mert a világ azon 21 országa közé tartozik, ahol úgy tudták a gazdaságot folyamatosan növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent.

A beszédek elhangzását követően a felszólalók, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, továbbá Erdei Z. József, az EB Hungary Invest Kft. ügyvezető igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot az I. hőközpont előtt.

biovag

További biomassza alapú hőközpont létesült, a Benedek Elek Pedagógiai Kar és Aranykapu Tagóvoda területén. A már működő Baross úti kollégiumok hőközpontjaiban is új fejezet kezdődött: a meglévő távhő ellátást továbbfejlesztve megtörtént a biomasszával üzemelő kazántelepek telepítése. A két kollégiumrész hőközpontjában automatizált módon került integrálásra a biomassza alapú hőtermelés. A cél ezeken a helyszíneken is, a fosszilis alapú hőenergia teljes kiváltása, a fenntarthatóság jegyében.

 

 

 

 

 

Cikk nyomtatása E-mail