Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Országos átlag feletti a növekedés a Soproni Egyetemre felvett diákok számában

atlagfeletti.jpg

Kimagasló eredménnyel zárult a Soproni Egyetemen a 2023-as általános felvételi eljárás.  

A Soproni Egyetem az idei felvételi során 1227 jelentkezőt vett fel, mely 77%-kal haladja meg a tavalyi eredményt. Az Alma Mater mind a négy karán nőttek a felvételi számok ebben az évben.

 

A Soproni Egyetem ezen eredményei országos összehasonlításban is kiemelkedők. Idén a felsőoktatásba jelentkezők száma országosan közel 40%-kal nőtt a tavalyihoz képest, a nagy egyetemek ezzel arányosan tudták 30-40 %-kal növelni a felvettjeik számát.

Ezek alapján a Soproni Egyetem 77%-os erősödése messze meghaladja az országos átlagot.

 

Az intézmény igazi kuriózum az országban, unikális erdőmérnök és faipari mérnök képzéseivel az évszázados tapasztalatok alapján működő pedagógus karral, a pezsgő nemzetközi kapcsolatokkal bíró közgazdaságtudományi szakemberképzéssel és a művészeti oktatással. Ez a sokszínű képzési paletta, az Egyetem kiváló elhelyezkedése és fenntarthatósági törekvései is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják továbbtanulásuk helyszíneként a Soproni Egyetemet.

 

Nem csak az alapszakokra, hanem a mesterszakokra felvettek száma is ugrásszerűen megnövekedett idén. A tavalyi 84 fős létszámhoz képest idén 142 fő kerül be mesterképzésekre, ami 69%-os növekedést jelent.

 

A bekerülési pontszámokat áttekintve az is látszik, hogy nemcsak a felvett diákok létszáma nőtt, hanem tanulmányi eredményeik is javultak

 

A felvettek magas kvalitását jelzi, hogy

  • a faipari mérnök szakon az átlagpontszám meghaladta a 350 pontot.
  • az egyetem legismertebb, erdőmérnök szakjára felvettek átlagpontszáma meghaladta a 390 pontot.
  • a kommunikáció- és médiatudomány alapszakra állami támogatott képzésre nappalis hallgatónak jelentkezők átlagpontszáma pedig 410 pont felett
  • a közgazdaság tudományi karon pedig a nappali alapszakra jelentkezők átlagpontszám szintén 410 pont felett volt minden szakon.

A bejutási ponthatárokról néhány adat:

  • A Benedek Elek Pedagógiai Karon 280-300-380 sávban mozgott szakoktól függően a ponthatár.
  • Az Erdőmérnöki Karon 280-300 felett lehetett bejutni az alap és 340 felett az osztatlan képzésekre.
  • A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon 280- 300-350 volt a ponthatár függően attól, hogy mérnök, informatikai vagy művészeti alapszakokról van szó.
  • A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karon az állami támogatott alapszakokra 380 felett volt esély bekerülni.

Az egyetem, mint alapítványi egyetem jövőképét a minőségi célok mellett mennyiség mutatókban is megfogalmazta. Ezen mennyiségi célok egyike: a képzési területekre bontott hallgatói létszámtervek. Az idei általános felvételi eljárás során felvettek száma ezen létszámtervek maradéktalan megvalósulását jelzik.

 

A Soproni Egyetem büszkén köszönti új diákjait! Augusztus utolsó hetében az idősebb hallgatók karonként gólyahéttel és a régi hagyományok szerint balekhéttel várják az elsőéveseket. A beiratkozás és az első tanórák után pedig az ősz legnagyobb buliját tartják a Soproni Egyetem campusán. Szeptember 14-15-én hazánk legismertebb könnyűzenei előadói érkeznek a második Soproni Egyetemi Napokra, melyre nemcsak a diákokat, hanem minden érdeklődőt vár a Soproni Egyetem!

Cikk nyomtatása E-mail