Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Színházi alkotótábor a Soproni Egyetemen

A Színház-és Filmművészeti Egyetem Nyári Akadémiájának idén a Soproni Egyetem campusa ad otthont. A soproni Nemzetközi Színházi Műhely csoportfoglalkozásain az SZFE oktatói közül többek között  Vidnyánszky Attila, Berettyán Nándor, Horváth Csaba és Ilja Bocsarnikovsz is részt vesz.

A két felsőoktatási intézmény partnerségének köszönhetően török, grúz, francia, orosz és magyar diákok érkeztek tanáraikkal együtt a Hűség városába. A nemzetközi színházi workshopok hétfőtől szombatig zajlanak.
Az összesen 100 fős nemzetközi alkotóközösség 5 csoportban dolgozik napközben a Soproni Egyetem épületeiben. Délelőttönként tanáraik vezetésével gyakorolják, hogyan tudnak legjobban bánni érzéseikkel, gesztusaikkal, egész testükkel. 

A munkanapok második felében már nemzetközileg is vegyes csoportokat alkotva, a Szentivánéji álom tematikája nyomán dolgoznak együtt színházrendező szakos hallgatók vezetésével.  A művész közösség estéi is izgalmas programokat tartogatnak. Szerdán például a soproni Esterházy Palota Erdészeti Múzeumban egy különleges ősbemutatót tartanak számukra: Fejes Szabolcs, az SZFE harmadéves színházrendező szakos hallgatójának, rendezésében Erkel Ferenc Bánk Bán operájának nyomán visznek színre egy bábopera előadást.


A színművész és színházrendező hallgatók az egyhetes kurzus és közös munka végére több kisebb előadást hívnak életre, amelyeket június 29-én szombaton, a műhely zárásaként fognak bemutatni. A záróeseményen részt vesz Prof. Dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora is. Külön érdekesség, hogy a helyszínen alakul ki az előadások koncepciója, szövege, sőt még a díszletek is. Az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhelyének külföldi és hazai diákjainak  Sopronnal és a város által kínált programokkal is lesz lehetőségük megismerkedni az itt töltött idő alatt. 

Fotók: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Cikk nyomtatása E-mail