Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Újra Palotaszínház a Soproni Egyetem szervezésében.


Rejtő Jenő alakja és életének hol vidám, hol tragikus fordulatai elevenedtek fel a soproni Esterházy Palota Erdészeti Múzeum színpadán június 12-én este.  A Soproni Egyetem 2023-ban csatlakozott a Déryné programhoz, melynek köszönhetően változatos színdarabokat láthat a közönség az egyetem belvárosi palotájában. Idén nyáron összesen hat előadással várják a nagyérdeműt.


No de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő- teszi fel a kérdést Olt Tamás színművész „A szájon lőtt tigris” című önálló estje kapcsán.  A Jászai Mari díjas magyar színművész, író, rendező, színigazgató Vaszkó Bencével írta meg a darabot Rejtő Jenő élete és művei alapján. Olt Tamás mindvégig magával ragadja a néző figyelmét, felvillantja a 20. század európai helyszíneit, karaktereit, így idézi fel a magyar szórakoztató irodalom ismert alakját. Sanzonos, kalandos, légiós és fordulatos- ilyen jelzők állnak a műsorfüzetben. Valóban jelzők sokasága kell, hogy elmondhassuk a darab lényegét, hiszen Olt Tamás énekel németül, magyarul, franciául, egyszer légiós, egyszer betörő, egyszer szépasszony és néha ő valóban Rejtő Jenő. Ott vagyunk vele Párizsban és Afrikában, a mulatókban, a fronton és a munkaszolgálatban is. 

A színész így ír a tragikusan fiatalon elhunyt örök kalandorról: 

„….eldöntöttem, hogy ez a pesti nagydumás srác nekem örökre a barátom. És az a hagyaték, amit ismerünk, bőven elég ahhoz, hogy száz estet, színdarabot, képregényt, mozifilmet készítsünk belőle. Mi több, nem csupán lehetőségem, de kötelességem is szólani a barátomról, akivel soha sem találkoztam, és akiről oly keveset tudnak a konzumműveltség általános hordozói. Szóval kíváncsian várom, hogy közelebb jussunk a válaszhoz, melyhez a kérdés: No, de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő?”
A Palotaszínház rendezvénysorozat idei első előadása óriási sikert aratott. Az Erdészeti Múzeum udvarán felállított színpadon a „Magda, a Szabó” című darab következik, Mészáros Tibor rendezésében. Júliusban és augusztusban pedig további két-két előadás várja a színház szerelmeseit. A Soproni Egyetem ezzel folytatja azt a misszióját, hogy munkatársainak, hallgatóinak és az érdeklődőknek igényes, kultúrprogramokat kínáljon. A „Természetesen zene” hangversenybérlet, a Színház-és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködés, a Nemzeti Színházzal való közös munka és a Palotaszínház sikerei mind egymást erősítve támogatják az Egyetem közösségformáló tevékenységét. 

Cikk nyomtatása E-mail