Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Természetesen Zene! – Útnak indult a Soproni Egyetem és a Zeneakadémia közös hangversenysorozata

A Madarak és Fák Napja előestéjén Karasszon Eszter gordonkaművész és Szalai Éva zongoraművész előadása idézte meg Debussy, Dvorák és Mendelssohn művein keresztül az erdő csendjét és nyugalmát valamint a madarak tavaszköszöntő énekét

Az együttműködés ünnepélyes nyitóeseményén köszöntő beszédet mondott Prof dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora és Csonka András a Zeneakadémia kulturális igazgatója, aki elmondta: olyan dimenziójú az együttműködés, amely nem csak egy koncertsorozatot ölel fel és nyilvános a nagyközönség számára még nem volt, fantasztikus, hogy hallgatóik, leendő előadóművészként éles környezetben mutathatják meg tudásukat.

- Egy egyetemnek ma nem csak az oktatás és a kutatás a küldetése, hanem a kultúrában való aktív részesedés is. Rohanó világunkban egy pillanatra pihenjünk meg és ragadjuk meg a kultúra által nyújtott lehetőségeket. A Zeneakadémiával való együttműködés jelenti azt a komolyzenei minőséget, amelyben tanárok, diákok és a város polgárai is megtalálják azokat a komolyzenei hangokat, amitől mindenki egy kicsit megnyugszik. - emelte ki Prof. Dr. Fábián Attila. 

A Soproni Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem között megkötött partnerségi megállapodás részeként hamarosan a nagyközönség számára is elérhetővé válik a közös hangverseny bérlet, amelynek 2023 őszétől kezdődő programját főként a természettel kapcsolatos tematikák határozzák meg, de illeszkednek a két egyetem profiljához és az éppen aktuális ünnepekhez is.

A program októberi alkalmán Kodály, Bartók, Hubay és Liszt művei szólalnak meg Szokolay Ádám zongoraművész, a Bartók Nemzetközi Verseny győztese és Sztathatosz Sebestyén hegedűművész tolmácsolásában, aki fiatal kora ellenére számos nemzetközi elismeréssel is büszkélkedhet.

Novemberben a Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny győztes triója, Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló), Lescsinszky Áron (zongora), érkezik klasszikus és romantikus trióra íródott darabokkal. A bérletsorozat további eseményein a Ligneum rendezvényház és látogatóközpont színpadára lép a Zeneakadémia szaxofon kvartettje és vonós négyese, de hallható lesz az intézmény énektanszékének produkciója is.

Az 5 hangversenyre szóló bérlet ára: 12.000.-Ft lesz. A bérlet megvásárolható a lesz a Soproni Egyetem honlapján üzemelő webshopban 2023 júliusától. Ugyanitt teszi közzé a Soproni Egyetem, a várható részletes koncert műsort is.

Cikk nyomtatása E-mail