Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Tartalmas Szakmai Hét a Soproni Egyetemen

 

A húsvéti ünnepkört követő héten tartotta a Soproni Egyetem szakmai hetét, ahol tartalmas programokkal, a tantermeken kívüli aktivitásokkal töltötték a hetet az intézmény hallgatói. A diákoknak lehetőségük nyílt a tanulmányaikon kívüli tudásmegosztásra, gyakorlati tapasztalatszerzésre, valamint az egyetemi közösség építésére.

„Mert jó ide járni!” címmel olvashatták a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának hallgatói a felhívást a rendhagyó áprilisi szakmai programra. Az első alkalommal megrendezett szakmai héten a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatói közel 40 előadás és tevékenység közül válogathattak, amelyek célja a műveltségfejlesztés és a gyakorlati képzés támogatása volt.
A szakmai hét keretében került sor a Vasvári Játékszín Büki Attila" Az elhivatott" című monodrámájának a bemutatójára.  A Brunszvik Teréz grófnőt alakító Varga-Bodó Anita az adott kort megidézve mutatta be a grófnő életének főbb mozzanatait, a kisgyermek- és nőnevelésért tett törekvéseit. 

szhet3.jpgA Benedek Elek Pedagógiai kar épülete előtt például virágos zöldövezet kialakításába kapcsolódhattak be a fiatalok. A kiültetéssel egy hosszan tartó és felelősséggel járó folyamat vette kezdetét. A hallgatók megtapasztalhatják, hogy nem elég a gondos ültetés, hogy a növények megmaradjanak, szépek, egészségesek legyenek, folyamatosan gondozni is kell őket.

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon is intenzív munka zajlott a szakmai héten. Előadások, üzemlátogatások, kirándulások színesítették a programot, hogy a fiatalok minél több új inspirációt kapjanak munkájukhoz. A faipari mérnök hallgatók és az ipari termék-és formatervező szakos hallgatók több soproni és Sopron környéki nagy vállalkozáshoz ellátogattak, illetve gyártó cégek előadását hallgatták meg.

A formatervezők az IKEA Industry Sopron üzemében jártak, ahol a gyártástechnológiák ismertetésén túl hasznos információkat kaptak az IKEA fenntarthatósági törekvéseiről az energiafelhasználás és a fenntartható alapanyagok használata terén. Ezen kívül a formatervező hallgatók jártak Herenden is, ahol megismerhették a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Árkossy Bútor Kft. tervezői és gyártáskultúráját. A tervezőgrafikus hallgatóknak kétnapos foglalkozást szerveztek az oktatók a természeti táj feldolgozására. A cél az volt, hogy megértsék, hogy mit jelent a „vázlatozás”, a vizuális információgyűjtés illetve a látottak saját(os) feldolgozása. A gazdaságinformatikus hallgatók a tantervben szereplő kötelező Hackathon tárgyat teljesítették a szakmai héten. Ennek keretében csapatokban versenyeztek. A programozási tudás gyakorlásán túl a 30 órás vetélkedő olyan készségek fejlesztését is szolgálta, mint a tervezés, projektmenedzsment, kommunikáció, disszemináció.

Az Erdőmérnöki Karon állásbörzét tartottak április negyedikén. Emellett sok terepgyakorlat, terepi mérés és az erdőmérnökök számára a záróvizsgára való terepi felkészítés is most zajlott, természetesen a Soproni hegyvidéken. A programkínálatban szerepelt a mesterséges intelligencia integrálása az oktatás és értékelés folyamatába, a digitális tananyagfejlesztés de olyan érdekességek is, mint például a méhbiomonitoring vagy a Fenntartható Egyetem Modell is.

Az események sikere és a diákok lelkes részvétele igazolja, hogy az egyetemi élet sokszínűsége meghaladja a tantermek falait. Köszönet mindazoknak, akik részt vettek és szervezőként lehetővé tették ezt a felejthetetlen hetet!

Cikk nyomtatása E-mail