Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Soproni Egyetem: Újra arany fokozat és hazai top 3. a Mértékadó Fenntarthatósági Világrangsoron

A Soproni Egyetem az UI GreenMetric mérvadó környezetvédelmi és fenntarthatósági világrangsorban 2023-ban a hazai 3. és világ 130. legzöldebb egyetemként került fel, 76 hellyel megjavítva tavalyi eredményét, ami egyedülálló a hazai résztvevő intézmények között.

Idén is arany fokozatot ért el és 8200 ponttal (Gold cluster: 7501-10000 pont) a globális TOP 10% határához jutott, a több mint 86 országot és 1183 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.

A Soproni Egyetem 2023-as rangsor értékelési ciklusában is bizonyította, hogy méltó képviselője a Zöld Egyetem címnek, melynek filozófiája mélyen gyökerezik az intézmény múltjában és napjainkban is meghatározó módon átszövi az oktatási, kutatási, szolgáltatási és harmadik missziós tevékenységeket.

A 2023-as UI GreenMetric felmérés fókuszában a fenntartható egyetemek innovációinak, hatásainak és jövőbeli irányainak vizsgálata állt az UI GreenMetric indikátorok és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG-k) alapján.

A Soproni Egyetem 12 hazai résztvevő egyetem között összesítésben érte el a 3. helyet. A kulcsterületek vonatkozásában a „Közlekedés” és „Vízgazdálkodás” értékelési dimenzióban hazai 1. helyrekerült, hazai 2. helyezett az „Energia és klímaváltozás” területen, valamint megerősítette pozícióját a hazai 3. helyezéssel a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és Kutatás” kulcsterületen, ill. hazai 4. helyezett a „Hulladékgazdálkodás” teljesítmény dimenzióban („Elhelyezkedés és infrastruktúra” esetén hazai 5.).

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Mára minden kontinensen elismertté vált, napjainkra több mint 86 országban, 1183 résztvevővel. Az idei ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit „Nottingham Trent University”, a harmadik helyezett az „Umwelt-campus Birkenfeld”.

A több mint 80 indikátort átfogó idei felmérésben még hangsúlyossabbá vált a hulladékáramok monitorozása a keletkezett és kezelt szelektív hulladékfrakciók, zöld hulladék, veszélyes hulladék mennyiségek vonatkozásában, valamint a fenntarthatósági jelentéstétel tekintetében. Elemzéseket kellett végeznünk az intézmény zöldfelületei, beépített és nyitott terei, energiatakarékos eszközei, épületállománya, megújuló energiaforrásai, energiafelhasználása, üvegházhatású gázok kibocsátása, a karbonlábnyom csökkentésére tett intézkedései, hulladékkezelési és újrahasznosítási elvei, szelektív hulladékgyűjtése, vízvédelmi programja, zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságai, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusai, öntevékeny hallgatói szervezetei és tudományos publikációi tekintetében.

A Soproni Egyetem kimagasló többletpontszámait a „Hulladékgazdálkodás” és a „Közlekedés”részterületeken érte el, köszönhetően a célirányos fejlesztéseknek. Fejlesztendő fókuszterületeink többek között a régi épületállomány zöld irányelvek szerinti korszerűsítése.

A Soproni Egyetem, mint világszintű 130. helyezett idén további 76 helyet javított, a hazai 12 indulóból a magyar 3. helyezését megerősítette. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 23. a Pécsi Tudományegyetem, 77. a Szegedi Tudományegyetem, 340. a Debreceni Egyetem, 348. a Semmelweis Egyetem, 368. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 583. a Pannon Egyetem, 750. a Budapesti Corvinus Egyetem, 785. a Budapesti Üzleti Főiskola, 870. az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, 1099. a Miskolci Egyetem és 1161. a Nyíregyházi Egyetem.

A világrangsorban való elhelyezkedés nagyban függ a résztvevők aktuális számától és teljesítményétől, ezért a fejlődés megállapítására érdemes az összpontszámok idősoros értékelését áttekinteni, illetve az egyes részterületek pontszámait önállóan vizsgálni. A Soproni Egyetem - a 2020-as bázisévhez képest - az UI GreenMetric felmérésben a 2023-as ciklusra nézve mind a 6 fő teljesítmény dimenzióban további fejlődést tudott felmutatni:

  • Legjobbak a „Közlekedés” részterületen lettünk, ahol jelentős javulást értünk el (1700 pont, teljesítmény: 94,44%, javulás: +50,00%), hazai 1. helyet jelenti.
  • Szintén legjobb teljesítmény dimenziónk az Oktatás és kutatás” (teljesítmény: 93,06%, javulás: +30,56%), ahol az elért pontszám (1675 pont) tekintetében hazai szinten a 3. helyre kerültünk.
  • Ezt követi a „Vízgazdálkodás” (900 pont, teljesítmény: 90,00%, javulás: +55,00%) terület, ahol hazai egyetemek körében az 1. helyen helyezkedünk el.
  • Az „Energiafelhasználás és klímaváltozás” részterületen is jelentős javulást értünk el (1565 pont, teljesítmény: 74,52%, javulás: +40,00%) ahol hazai egyetemek körében a 2. helyre kerültünk.
  • A „Hulladékgazdálkodás” értékelési részterületen szerzett 1425 pont (teljesítmény: 79,17%, javulás: +33,34%) a hazai 4. helyet jelenti számunkra.
  • A Soproni Egyetem Botanikus Kertje és Arborétumai változatlanul magas pontszámot adnak az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” dimenzióban (935 pont, teljesítmény: 62,33%, javulás: +12,33%).

A 2023-as felmérésben szerzett 8200 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 82%-os elért teljesítményt jelent a Soproni Egyetem esetében. A 2020-as bázisévhez képest ez 36,25%-os javulást tesz ki, ami a 2020-as helyezés 460 hellyel való megjavítását jelenti.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A fejlesztéseink célja az energia- és környezettudatos, innováció orientált, gazdálkodásában takarékos, hatékony és fenntartható egyetem kialakítása. Ezzel nem csak az intézmények számára oly fontos nemzetközi fenntarthatósági rangsorokban lehet a legkiválóbbak közé tartozni, hanem az intézmény gazdálkodása válik fenntarthatóvá, gazdasági- és energiaválság rezílienciája erősödik, kitettsége csökken, végezetül értékesítési potenciálja erősödik. A Soproni Egyetem az ökotechnológia Közép-európai innovációs központjává kíván válni, mint a világ egyik legfenntarthatóbb egyeteme." 

Az UI GreenMetric felmérés a Soproni Egyetem négy karának és tudományos intézetének egységes és közös erőfeszítéseit tükrözi a „Zöld Egyetem” koncepció mentén, melyet honlap formájában is bemutatunk: https://greenuniversity.uni-sopron.hu/kezdolap

Az UI GreenMetric honlapja: http://greenmetric.ui.ac.id/

Az UI GreenMetric 2023 világrangsor elérhetősége: https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2023

Cikk nyomtatása E-mail