Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Nemzetközi számelméleti konferencia a Soproni Egyetemen

Neves matematikai konferenciasorozat indult a Soproni Egyetemen. A 25. Közép Európai Számelmélet Konferenciának otthont adó rendezvényre tizennégy országából (köztük a tengerentúlról) érkeztek tudósok, hogy megvitassák a téma aktuális kutatási eredményeit.

A számelmélet a matematikának egy érdekes ága. Kevés alkalmazási terület van, de az utóbbi időszakban sikerült egy olyan módszert kifejleszteni, ami a legbiztosabb titkosítási eljárásoknak az alapja például a számítógép kommunikációban, protokollban vagy a banki folyamatokban. Ennek köszönhetően a számelmélet újból visszanyerte presztízsét a matematikán belül - mondta el dr. Szalay László egyetemi tanár, a helyi szervezőbizottság elnöke. Hozzátette, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi szinten is megjelenjen és erre az egyik legjobb lehetőség a konferenciák szervezése.

A rendezvényre, amelyet a Soproni Egyetem képviseletében Prof. Dr. Lakatos Ferenc  Kutatási és Külügyi rektorhelyettes nyitott meg, 14 ország, közel hatvan résztvevője érkezett. A többség Európából , de Amerikából, Kanadából, Dél-Afrikából, Algériából, Törökországból és Japánból is érkeztek vendégek. A rendezvény fontos célja, hogy  az idősebb, tapasztalt professzorok elhozzák azokat a tanítványaikat, akik PhD tanulmányokat folytatnak vagy a közelmúltban szerezték meg ezen fokozatukat, ily módon a fiatal kutatók is bekapcsolódhatnak a tudományos vérkeringésbe.

Cikk nyomtatása E-mail