Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Művészek az Egészség Szolgálatában: Inspiráló beszélgetés bohócdoktorokról, a Ligneumban

Egy elgondolkodtató és szakmailag sokat adó beszélgetést hallhattak az érdeklődők  szombaton délelőtt a Ligneum Rendezvényházban.  A diskurzuson a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője, Gelencsér Tünde, a Ringató zenei nevelési módszer kidolgozója, Gróh Ilona, valamint Simóka Nóra pszichológus és vívó-szakedző vettek részt.

A beszélgetést Csepelyi Adrienn, a wmn.hu újságírója vezette.  A résztvevők egyetértettek abban, hogy a mentális egészség megtalálása és megőrzése alapvetően befolyásolja életünk minden területét, így különösen azt is, ha egy kisgyermek betegsége és az ezzel járó kórházi ellátása közben kap művészeti tevékenység által támogatást.

A bohócdoktorok tevékenysége nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is fontos. Gelencsér Tünde kiemelte, hogy a nevetés és a játékos interakciók oldják a feszültséget, és lehetőséget adnak a résztvevőknek, hogy egy időre elfelejtsék gondjaikat. A bohócdoktorok jelenléte a kórházakban és más egészségügyi intézményekben jelentős mértékben hozzájárul a betegek és hozzátartozóik lelki jólétéhez. Több ez, mint a gyermekek megnyugtatása, ez tabumentesítés – tette hozzá Simóka Nóra pszichológus, aki a Gyermekszív Központban maga is szorosan együttműködik a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány szakembereivel. Arra tanít a bohóc, hogy hogyan fogadjuk el a hibáinkat, az esendőségünket és hogyan tudunk továbbmenni a nehéz helyzetekben is. A szakember elmondta, a szívműtött gyerekeket számos más eszközzel is segítik a megküzdésben, ilyen például a „bátorság útlevél” és pecsétgyűjtő program.

A bohócdoktorok munkájuk során nem erőltetnek semmit, játékuk nyitott az interakciókra, amibe bárki bevonódhat. Így dolgoznak például demenciával küzdő idősekkel is eredményesen. A zene eszközeivel gyakran sikerül előcsalogatni a betegek régi emlékeit. A „zenei nosztalgia” kérdésköréhez Gróth Ilona énektanár, karvezető is hasznos gondolatokkal kapcsolódott. A szakember bemutatta a Ringató zenei nevelési módszert, amely segít a gyermekek és a szülők közötti érzelmi kapcsolat elmélyítésében. Az éneklés közös öröme erősíti a kötődést, és pozitív hatással van mindkét fél lelki egészségére. Az énekes foglalkozások során a szülők és gyermekeik olyan élményeket élhetnek át együtt, amelyek hosszú távon is erősítik a családi kötelékeket és a gyermekek érzelmi stabilitását.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a művészetek integrálása a mindennapi életbe rendkívül hasznos lehet a mentális egészség megőrzése szempontjából. Az írás, a zene, a tánc és a sport mind olyan eszközök, amelyek segíthetnek jobban megérteni önmagunkat és kezelni a stresszt, ezzel hozzájárulva egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élethez, akár megküzdéses időszakok közepette.

 

Cikk nyomtatása E-mail