Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

HATalmás Népmese Nap a Botanikus kertben

A Soproni Egyetem Botanikus kertje tavaly ősszel ünnepelte 100. születésnapját – egy családi nappal. Azóta volt tavasszal is egy hasonló program, az idei ősszel pedig ismét évfordulóhoz igazodnak: Benedek Elek születésnapján, a Népmese Napján szerveznek HATalmás Népmese Napot a Botankertben. Az esemény programját a szervezők "sajtósütizés" keretében ismertették. 

2023. szeptember 30-án 10:00-18:00 között minden korosztály megtalálja a számára értékes és érdekes programokat. Az Alma Mater díszvendége ez alkalomból az alma: a tudás és a kíváncsiság szimbóluma, az egészséges élet letéteményese, a népmesékben a boldogság és a termékenység jelképe. Benedek Elek egyik legismertebb meséje, a „Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack” is hallható lesz a Botanikus kertben, ahol 30 helyszínen várják az természet, a tudás, a Lőverek és a mesevilág rajongóit. Aki bejárja a kertet és felkeresi a 6 almát, elnyeri a hatalmát!

A program ismertetetése kapcsán, Prof. Dr. Fábián Attila rektor elmondta:

" A mostani rendezvény is egy tudatos építkezés része, amelynek során az egyetem családbarát intézményként tárja ki kapuit és megmutatja magát a fenntarthatóság mentén. Nyitottak vagyunk a soproni családok, az egyetem közösségének családjai felé és nyitott mindenki számára, aki szeretne egy pici jó levegőt szippantani a 100 éves Botanikus Kertben. A mostani családi napunkat a népmese napjával kötjük össze. Úgy gondoljuk, hogy ha ebben a zűrzavaros világban egy pillanatra mindenki megáll és aznap este otthon a gyermekének egy magyar népmesét olvas fel, akkor azzal biztos nem okoz kárt."

A Soproni Egyetem szeptember utolsó szombatján megmutatja az Alma Mater büszkeségeit: saját fejlesztésű társasjátékait és féltve őrzött gyűjteményeit, de belekóstolhatunk a vadgazdák főzte szarvaspörköltbe és a selmeci nóták világába is. A gyakorló óvodák és az Erdélyi Kör segítségével a székely kultúra és Benedek Elek szellemi hagyatéka is életre kel, a nap egyik fénypontja lesz, amikor ünnepélyesen elültetik Elek apó (Kisbaconból való) almafáját. Vendégül érkezik erre a napra Benedek Elek ükunokája, Bardócz Orsolya. A Ligneumban délelőtt fellép az Alma Együttes, délután pedig a Hunyadi Ami kis koncertje bizonyítja, hogy „nem esik messze az alma a fájától” – a növendékek szüleikkel együtt lépnek a pódiumra.

Kovács Gyula erdész, pomológus pórszombati Tündérkertjében sok kultúrkincs rejtőzik, amelyek közül elhozott Benedek Elek apó almafájából és Petőfi körtefájából is egy egy csemetét.

Kitelepül az Erdészeti Múzeum és számos civil szervezet is jelen lesz a Kertben: a Lady Lions Sopron a vakság iránti érzékenyítésre készül, a Joker Festékház a természetbarát megoldásokra tanít, a SMAFC íjászai Tell Vilmost keltik életre, a Park-Erdő Stúdió pedig látványos faápoló bemutatót tart a faóriások között. A Zöld Kezek barátai almát hasznosítanak: préselnek, kóstoltatnak, a MAGU völgyben az almalével festés is kipróbálható majd, lesz mézkóstoló, könyvvásár, a Fakopáncs pedig fajátékokat is hoz. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár vezetett sétákat indít a campus épületei között, a Botanikus kert szerelmesei pedig a ritka faóriások között barangolhatnak. HATalmas kísérőként érkeznek gólyalábasok is, a vadászkürtösök pedig óriási hangszerekkel készülnek.


380088985_197698590003917_5230687489480098483_n.jpg

Katt. a nagyobb méretért

A szervezők az idősebb korosztályra és a Lőverek barátaira is gondoltak: a Botankertben megelevenedik a környék legendás kerthelyisége, az egykori „Alm”, Bolodár Zoltán Retro Sopron sorozata pedig a Lőverek hajdani „zöld” vendéglőiről mutogat képeket. A lelkes konyhatündérek almáspite versenyre is benevezhetnek.

A Soproni Egyetem célja, az egyetemi polgárokon túl a város lakói is átélhessék az intézmény jelmondatát: Természetesen Veled!

 

 

Cikk nyomtatása E-mail