Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Emlékezés a Trianoni Békediktátum 104. Évfordulójára a Soproni Parkerdőben

A Károly-kilátó közelében található Trianoni emlékparkban emlékezett meg a békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Az eseményen elhangzott, hogy a békeszerződés következtében 3,5 millió magyart csatoltak el az anyaországtól, akik mindennap megküzdenek magyarságuk megőrzéséért.

A Nagy-Magyarország szétdarabolását mintázó parkot az Agrárminisztérium kezdeményezésére hozta létre a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2020-ban a Soproni Parkerdő leglátogatottabb részén. A TAEG Zrt. fontos küldetésének tekinti, hogy minden évben megemlékezzen a magyar nemzetet ért sorstragédiáról.

Az eseményen a himnusz közös eléneklését követően beszédet mondott Ábrahám István, a TAEG vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Farkas Ciprián polgármester.

Dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese, beszédében Juhász Gyula "Trianon" című versét idézte, majd ünnepi beszédében elmondta: „A Soproni Egyetem örökre összefonódott Trianonnal. Alapértékeink közé tartoznak a hazaszeretet, a hűség, a bátorság. A selmeci diákok magukkal hozták hagyományaikat, amelyek bennünket, a Soproni Egyetem polgárait és identitásunkat alapvetően meghatározzák. A hagyományok átörökítése, valamint az ismeretek átadása mellett fontos feladatunk és felelősségünk az is, hogy átadjuk a hallgatóinknak a nemzetben való gondolkodás és az egész magyar közösségért való cselekvés élményét.”

A Soproni Egyetem fontos küldetése tehát, hogy szoros együttműködésben legyen a külhoni magyarokkal. Oktatóink rendszeresen tartanak előadásokat a Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban és Muravidéken – tette hozzá Dr. Pásztor Enikő.

Dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója, kiemelte: száznégy évvel ezelőtt a szerződés 3,5 millió magyart terelt a szomszédos országokba, amellyel Magyarország népességének 64, területének pedig hetven százalékát veszítette el.

A megemlékező beszédeket követően Dr. Bende Attila, a Soproni Egyetem adjunktusa, elszavalta Wass Albert "Üzenet Haza" című versét.


Az ünnepség végén a TAEG Zrt. és város vezetői megkoszorúzták a 104 évvel ezelőtti eseményeknek emléket állító emlékparkot. A Soproni Egyetem képviseletében Prof. Dr. Fábián Attila rektor, Dr. Pásztor Enikő rektorhelyettes, Dr. ifj. Sarkady Sándor és az intézmény viseletbe öltözött hallgatói helyezték el az emlékezés koszorúját.

Dr. Pásztor Enikő oktatási rektorhelyettes beszéde

 

Fotó: sopronmedia.hu

Cikk nyomtatása E-mail