Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet formatervező szakos hallgatójának sikere

A lőszer elve ihlette az egyetemista kávécsomagolási tervét

Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 02.

1800-as évekbeli lőszertechnika ihlette meg Belme Bernadett kávécsomagolási koncepciójának alapötletét. A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet formatervező szakos hallgatójának pályázatát a Hungaropack Student csomagolási versenyen különdíjjal jutalmazták.

Mindig is imádtam rajzolni

Egy Hajdú-Bihar megyei kisvárosban nőttem fel, ahol a természet közelsége nagy teret és szabadságot adott számomra. A természet iránti szeretetem azóta sem változott, szabadidőm jelentős részét a szabadban töltöm, sétálok, kerékpározok vagy rajzolok a friss levegőn.

Amióta az eszemet tudom, imádok rajzolni, szeretem ilyen formában „megvalósítani” az elképzeléseimet. A családom és az általános iskolai tanáraim is felfigyeltek a kimagasló kreativitásomra és kézügyességemre. A kedvenc rajztémám a portré és a csendélet ábrázolása, jól megragadom az érzéseket, hangulatokat a munkáimban. Szívesen ajándékozok saját kezűleg készített rajzokat, tárgyakat. Kisgyermekkoromban ruhákat is terveztem és varrtam, mivel divattervező szerettem volna lenni. Az érdeklődési köröm később kitágult, és más területek felé is kacsingattam…

A rajzversenyeknek köszönhetően számos technikát kipróbálhattam

Már az általános iskolában, később a gimnáziumi évek alatt is részt vettem különféle rajzversenyeken, ahol szép sikereket értem el. Számos technikát kipróbáltam, mint például szén, pasztell, festék, diófapác, gipsz, agyag, méhviasz és a porcelán használata. Érdekesnek találtam továbbá a linómetszést és egy különleges török művészeti eljárást, az ebrut (márványozás) is. A linóleummetszés a sokszorosító grafikai eljárások közé tartozik, azon belül is a magasnyomású technikák egyike, ami leginkább a fametszéshez hasonlítható. Az ebru pedig egy művészeti ágazattá fejlődött tradicionális török festési technika, amely során egy tál víz felszínén színes mintákat készítenek, majd azt „viszik át” papírra. Törökországban ezzel az eljárással készített papírok évszázadokon át a könyvkötés fontos díszítőelemei voltak. A gimnáziumi évek után a soproni Handler Nándor Szakképző Iskolában tanultam tovább, ahol grafikusként végeztem, így ott a tervezésbe is betekintést nyerhettem.

Belme Bernadett

A formatervezés sokkal több mint tervezés és rajzolás

A szakképző iskola elvégzése után úgy éreztem, hogy az ott megszerzett grafikai ismereteimet még magasabb szintre szeretném fejleszteni, ezért jelentkeztem a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetére. A formatervező szakot választottam, ami kiváló döntésnek bizonyult számomra: úgy érzem, ezen a területen megtaláltam a helyemet és a jövőmet. Ez már lényegesen többről szól, mint tervezésről vagy rajzolásról. A formatervezés ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, valamint innovatív módon emeli ki a tárgy egyedi tulajdonságait. A munkám során ezeket mindig szem előtt tartom, amelyekből rengeteget tanulok. Itt, az egyetemen rendkívül sokat fejlődött a rajztudásom, és többek között a 3D-s tervezési ismeretemet is elmélyíthettem. Az egyetemen számos pályázaton vehetek részt, a tanáraim pedig utat mutatnak, segítenek kibontakozni. Igyekeznek továbbá a bennem rejlő tehetséget felszínre hozni.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

A lőszer elve ihlette az egyetemista kávécsomagolási tervét

 

Cikk nyomtatása E-mail