Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A SMAFC Aikido szakosztályának jóvoltából a sporttág nagymesterétől tanulhatnak a sportolók

Negyedszer nyerte el a Magyarországi RAJI BUDO Iskola Nemzetközi Nyári Aikido Táborának rendezési jogát az Aikido Meishin Egyesület. A SMAFC Aikido szakosztálya a sportág nagyjait hozza Sopronba. 

A Krasznai Ferenc Sportcsarnokban július 3-án kezdődik a vasárnap estig tartó, Jaff Raji nemzetközi iskolavezető nagymester által vezetett intenzív szeminárium. A Franciaországból, Rennesből érkező kivételes harcművész harminc éve tanít Magyarországon, negyven esztendeje professzionális oktató -  ez a kettős jubileum is emeli a rendezvény rangját. Naponta több edzésen vehetnek részt a hazai aikidósok mellett a francia, chile-i, osztrák és a Kárpát-medencéből érkező sportolók. A pusztakezes aikidó gyakorlatok mellett a kard és bot használata is előkerül, hiszen külön edzéseket szentelnek a szervezők az iaido és jodo tanulmányozására is. 
- A Jaff Raji nagymestertől való tanulás mindig kiváló lehetőség ad a harcművészetek alapelveinek mély és komplex tanulmányozására. Ő maga is olyan szaktekintély közeli tanítványa volt, mint a japán Tamura Nobuyoshi, aki az aikido alapítójának, Ueshiba Morihei-nek volt kedvenc edzőpartnere - emel ki néhány érdekességet dr. Polgár András szervező, a Aikido Meishin Egyesület Sopron elnöke, a SMAFC küzdősport szakosztály aikido tagozatának vezetője. 

 Jaff Raji mester a világ számos kontinensén tanít, mindig kimagasló didaktikai érzékkel adja át tudását a különböző korosztályok számára: a mozdulatok - érzetek - gondolatok egységére építve. Kreatív ismétléseken keresztül sajátíthatják el a sportolók a kifinomult technikákat. 

Dr. Polgár András a helyi szervezők nevében kiemelte, megtisztelő, hogy újra Sopronban hozhatják közel minden junior és felnőtt sportolóhoz a magas szintű tanulás lehetőségét. Az év során kellő inspirációt jelentenek majd ezek az intenzív találkozások a hétköznapi munkában, hiszen az egyesületi edzéseken továbbadják a megszerzett tudást, szolgálva ezzel a hagyományos harcművészet általi harmonikus személyiség fejlesztését, az egészséges életmódra, rendszeres testmozgásra nevelést és az önvédelmi, technikai tudás megszerzését. 
Az edzőtábor kísérő eseménye egy kalligráfia bemutató is, melyet a Chile-ből érkező Orlando Dassonvalle Roldan 6. danos Shodo (kalligráfia) mester vezet a tábor résztvevőinek, egyetemi polgároknak és a SMAFC sportolóinak. Bemutatja a párhuzamot az ecset használata és a harcművészetek között a szűntelen gyakorlás, kitartás, szorgalom, magas koncentráció, figyelem, jelenlét, határozottság és a tudatos mozdulatok mentén.


Fotó: Nyikos Péter

Cikk nyomtatása E-mail