Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

"Zöld Város – Zöld Egyetem" Együttműködési megállapodás Sopron város és a Soproni Egyetem között

Sopron Megyei Jogú Város és a Soproni Egyetem megerősítve és kiterjesztve a felek között fennálló évtizedekre visszanyúló együttműködést, a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság, felelősségvállalás, valamint a „zöld” gondolat jegyében „Zöld Város – Zöld Egyetem” címmel együttműködési megállapodást kötött.

Az együttműködési aláírás hivatalossá tételét különösen aktuálissá és örömtelivé tette, hogy az intézményt december első napján a dobogó első helyére rangsorolták az UI GreenMetric versenyében, a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladék kezelést bemutató pályázatának kapcsán. Emellett az UI GreenMetric mérvadó környezetvédelmi és fenntarthatósági világrangsorban 2023-ban a hazai 3. és világ 130. legzöldebb egyetemként került fel, 76 hellyel megjavítva tavalyi eredményét, ami egyedülálló a hazai résztvevő intézmények között.

A szerdai sajtóeseményen, Dr. Polgár András, Zöld Egyetem koordinátor bevezetőjében tájékoztatást adott az együttműködési megállapodás lényegi pontjairól. Az egyetem docense kiemelte, a fenntarthatósági irányelvek gyakorlatba való átültetésében elkötelezett Soproni Egyetem, most Sopron Megyei Jogú Várossal együttműködésben dolgozik tovább, immár közös célokért is. A felek megállapodtak abban, hogy feltárják a közös pályázati lehetőségeket, segítik egymást a pályázatok szakmai megvalósításában. Közös céljuk, hogy az oktatás, kutatás, harmadik missziós tevékenységek mentén együttműködjenek. A további közös programok megszervezéséhez is jó alapot nyújt a most aláírt megállapodás. A Soproni Egyetem négy karának és szervezeti egységeinek szakemberei részletes ötlettárat bocsátottak a város vezetősége elé, ennek alapján dolgozhatnak tovább a felek. 

Az eseményen Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: Sopron zöld környezetben helyezkedik el. A fenntarthatóság jegyében számos fejlesztést hajtanak végre. A jövő generációira is figyelemmel kell lennünk, hogy mit hagyunk nekik örökségül. A mai megállapodás ezt is hivatott kifejezni.

Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora köszöntőjében kifejtette: A Soproni Egyetem 102 éve fejlődik együtt Sopron városával, ez a barátság is megerősítésre került az aláírással. A Soproni Egyetemért Alapítvány, amely fenntartója a Soproni Egyetemnek és a TAEG Zrt-nek is ezt a közös célt tűzte ki.

 Az itt helyet foglaló Dr. Sándor Gyula vezérigazgató Úrral együttműködve olyan közös programokon vagyunk már túl és további hasonló események megvalósításán és létrehozásán is dolgozunk, amelynek megvalósítása során az Egyetem, az Erdőgazdaság és Sopron városa egy célért, zöldfejlesztésekért, klímatudatos gazdálkodásért dolgozik, hogy biztonságos, élhető városok jöjjenek létre.  Az egyetem szeretné ismereteit átadni főleg a fiatalabb korosztálynak és a város segítségére lenni ezzel a tudással - emelte ki prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Cikk nyomtatása E-mail