Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Továbbra is karbonsemleges a Soproni Egyetem Központi Kampusza

 

Soproni Egyetem folyamatosan nyomon követi üvegházgáz emisszióit, melynek eredményeképp a 2022. évi szervezeti karbonlábnyomát is kiszámította. Ennek ismeretében olyan intézkedések foganatosíthatók, melyek tevőlegesen is hozzájárulnak a klímaváltozás ellen vívott küzdelemhez és a hazai, nemzetközi klímacélok eléréséhez. A Soproni Egyetem, mint Zöld Egyetem törekvéseinek egyik forró pontja az intézményi karbonsemlegesség mind nagyobb mértékben való elérése.

A karbonlábnyom számítás eredményeképp fontos megállapítás, hogy a 2021-es évhez hasonlóan 2022-ben is karbonsemleges lett a Soproni Egyetem (SOE) Központi Kampusza illetve 2022-ben első alkalommal a SOE - Erdészeti Tudományos Intézet - Püspökladányi Kísérleti Állomása.

A Soproni Egyetem 2022-ben csatlakozott a Virtuális Erőmű ProgramTM Energiatudatos Intézmény Díjához, ami az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat első szintje. A tudatos, hatékony energiafelhasználás kiemelt stratégiai cél az egyetem működése során.

Energiatudatos intézményként az épületek használatának racionalizálásával, nyitva tartásának szabályozásával és energiatakarékossági intézkedések bevezetésével Soproni Egyetem hatékonyan reagált az energiakrízisre, a Hűségerdő éves telepítési ciklusainak megvalósításával a 2021. évhez képest is csökkent a 2022. évi szervezeti szénlábnyoma.

A Soproni Egyetem 2022-ben éves szinten 259,53 tCO2 egyenérték megtakarítást ért el, ami 7,8%-os javulást jelentett. Nettó szénlábnyoma egyetemi polgárra vetítve 0.96 tCO2 egyenérték volt, ami a globálisan fenntarthatónak vélt karbonlábnyom érték fele. A 2021-es 53,95%-os értékhez képest 2022-ben az egyetem, a szénlábnyomának már 60,97%-át tudta semlegesíteni.

Soproni Egyetem tagja a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP), arany fokozatban és hazai 3. helyezettként kvalifikált intézmény a nemzetközi UI GreenMetric zöld egyetemi világrangsorolásban, a Times Higher Education (THE) Impact Rankings fenntarthatósági listáján is előkelő helyen szerepel, a Nemzetközi Zöld Talár Díj Nyertese, továbbá az Oxfordi Egyetem partnerségével a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének Alapítója. Komplex tevékenységével a fenntarthatóság elveit a gyakorlatban valósítja meg, ezáltal kívánja erőfeszítéseit jó gyakorlatokként is megosztani az oktatás, kutatás, szolgáltatások és társadalmi tudatformálás területén.

Soproni Egyetem, Természetesen Veled!

Cikk nyomtatása E-mail