Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

DIÁKHAGYOMÁNYOK

A diákhagyományok eredete a középkorban alapított egyetemek diákéletéhez köthető, melyekben a céhek szokásainak egy része jelenik meg. Egyik legfontosabb jellemzőjük, hogy az idősebbnek jár a nagyobb tisztelet. A hagyományokat az önként szerveződött diákcsoportok ápolták, fejlesztették és vitték tovább a kor adta lehetőségeknek és szokásoknak megfelelően.

Selmecen kezdetben (1735-től) a szigorúan poroszos jellegű Burschenschaft diákszervezet, majd a későbbiekben (a 18. sz. végétől, 19. sz. elejétől) a Bánátia Kör, a Szepesi Társaság és az Erdélyi Kör tagjai is a hagyományoknak megfelelően élték diákéletüket. Az életre hívott különböző kulturális, művészeti csoportok és vidéki körök összefogásával 1899. május 22-én megalapították az Ifjúsági Kört, amin belül továbbra is önállóan működtek a korábbi diákcsoportok. Az egységes ifjúsági szervezet 1948. május 11-én önkéntesen feloszlatta magát.
A rendszerváltást követően számtalan újabb ifjúsági szervezet alakult, amelyeknek a zöme nem bizonyult hosszú életűnek. A legsikeresebbek ezek közül a Selmeci Társaság (1989-), a Hallgatói Önkormányzat (1991-), a Fröccsöntő Sasok (1981-), a Sörgyűrők Baráti Társasága (1994-), a Steingrube Nagyközség Baráti Társasága (1995-), a Soproni Kör (1996-), a Mobil Tanszék (1997-) és a Grubenlich Baráti Társaság (1998-).
A hallgatók besorolása, megnevezése sajátos: az elsőéves, kereszteletlen hallgató a pogány, a megkeresztelt hallgató a balek (=bulek, róka), a másodéves hallgató a szénégető (=kohlenbrenner), a harmad-, negyed-, ötödéves hallgató a firma, a végzős firma a valétáns, 5 év után veterán, sok év után ultra supra veterán, idős korban ultra supra veteranissimus, ami egyúttal rangjukat is jelenti.
A selmeci és annak hagyományait ápoló szakok diákéletét az összetartozás érzése, a tekintély tisztelete, az egymás iránti megértés és barátság jellemzi. Ezt bizonyítja a sokszor elhangzó mondat: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”is. A selmeci hagyományokat Sopronban az Erdőmérnöki, a Faipari Mérnöki, valamint a Közgazdaságtudományi Karok hallgatói ápolják.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek