Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

„125 éves a soproni óvóképzés” - Jubileumi ünnepség a Soproni Egyetem Benedek Pedagógiai Karán

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar 2024-ben ünnepli a soproni óvóképzés 125.  évfordulóját, s ezen alkalomból szakmai, kulturális programok sorozatával várták az érdeklődőket egész áprilisban a Soproni Egyetemen. 2024.04.24-én tartották az eseménysorozat jubileumi ünnepségét.

Elődeink munkája előtt hajtunk fejet. Mára a soproni óvodapedagógus képzés generációkon átívelő, hiszen több esetben a mai hallgatók felmenői is itt végeztek- hangzott el az ünnepi esemény bevezetőjében.  Az évfordulón, a Soproni Egyetem vezetői és Sopron városának polgármestere mellett, a határon túli pedagógusszövetségek képviselői és az Oktatási Hivatal szakemberei is jelen voltak. 

Dr. Varga László, a Benedek-kar dékánja elmondta a jubileumot a hagyományos nemzetközi szakmai héttel kötötték össze, melyre 10 ország 30 felsőoktatási szakemberét fogadták. A 17. alkalommal megrendezett nemzetközi neveléstudományi konferenciára felsőoktatási szakemberek, általános és középiskolai tanárok, óvodapedagógusok, gyógypedagógusok és pszichológusok érkeznek.

A Benedek Elek Kar múltja mélyen beépült városunk szövetébe – emelte ki ünnepi beszédében dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, aki visszatekintett egészen az Isteni Megváltó Leányai rend óvóképző intézetének 1899-es indulásáig. 
A Soproni Egyetem rektora saját kötődését idézte fel a pedagógiai karhoz. Prof. Dr. Fábián Attila rektor  elmondta: „A humánum, a kisember és a fejlődő, tanuló ember, vagyis az egyetemi hallgató áll mindenkor a képzések középpontjában. A Benedek-karon az óvodapedagógia, a csecsemő- és kisgyermeknevelés oktatása mellé az évek során felsorakozott a gyógypedagógia, a szociálpedagógia, a humánökológia, a szakoktatóképzés és még számos tudományterület is.”

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke emlékplakettel és oklevéllel köszöntötte a soproni jubiláló intézmény vezetését.  A 125 éves soproni óvóképzés történetét felidéző előadások sorát délután módszertani workshopok egészítették ki. Visszatekintettek a szakemberek többek között a német nemzetiségi óvóképzés, valamint az angol nyelv az óvodában specializáció megalapítását követő időszakra is.

Egykor és ma címmel – az alapítástól napjainkig mutatja be a Vizuális tanszéken egykor és jelenleg alkotó művészek alkotásait a karnak helyet adó Ferenczy János utcai épületben nyílt kiállítás. Ugyanitt a 125. évforduló emlékére márványtáblát is avattak. 

Nyitókép: sopronmedia.hu

A Kisalföld napilap tudósítása:

125 éves a soproni óvóképzés - Jubileumi ünnepség a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán

A Sopron TV Híradójának tudósítása: 

 

Cikk nyomtatása E-mail