Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Valéte! A végzősök előtt az Alma Mater kapuja mindig nyitva marad

Az egyik legszebb selemeci hagyománynak megfelelően idén is valéta ünnepség keretében búcsúztak a Soproni Egyetem végzős hallgatói.

Az ünnepség hagyományosan szombat este a Soproni Egyetem Campusa előtt vette kezdetét, ahol a fáklyás bevonulást, majd a himunszok elhangzását követően Salamon Szabolcs a. Vasököl,  V. éves erdész valétaelnök mondta el búcsúbeszédét. Az egyetemi zászló átadását követően Fekete Gellért a. Montit, IV. éves erdész valétaelnök búcsúzott a végzősöktől, majd a valétabot átnyújtását követően a karok dékánjai - Dr. Heil Bálint Erdőmérnöki Kar, Prof. Dr. Magoss Endre a Faipari Mérnöki és Kreatívipari,  Prof. Dr Széles Zsuzsanna Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar  -   szóltak a végzősökhöz.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora beszédében  kiemelte: " Az élet örök tanulás és megújhodás! Ne elégedjenek meg a mostani eredményeikkel. Mindig van feljebb és feljebb, hiszen az önök versenypályáján a helyes út a magaslatokra vezet! 
Az egyetemnek is szüksége van a többlettudásra és szükségünk van az Önök erős vállaira, hiszen ezek az eljövendő generációk képzésének és jövőjének szilárd támaszai."  A Soproni Egyetem vezetője beszédében szólt a szép számban megjelent családtagokhoz is: " Köszönjük szüleiknek, nagyszüleiknek, hogy ide irányították és segítették Önöket céljaik elérésében. Ha családtagjaik hamarosan végigtekintenek a valétáló meneten, biztosan örömmel nyugtázzák, hogy gyermekük, unokájuk egy olyan nagy múltú intézmény hallgatója lehetett, ahol nem csak a tanulmányok eredményes elvégzése, hanem az emberi értékek megbecsülése is kiemelten fontos volt."

Ezután a rektor kitárta a Soproni Egyetem kapuját a díszes menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindultak, hogy dalolva elbúcsúzzanak az Alma Materüknek otthont adó város utcáitól. 

Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere a Városháza előtt mondott beszédet, melyben kiemelte: dr. Sopronyi-Thurner Mihály néhai városvezető elévülhetetlen érdemet szerzett a Selmecbányai Akadémia letelepítésében és befogadásában. Sopron polgármestere a hallgatókhoz szólva hozzátette: amikor átlépnek az ősi várostorony alatt, azt kívánom, hogy tartalmas, gazdag, és boldog életük első lépéseit tegyétek meg. Ne feledjék, hogy Sopron, a Civitas Fidelissima kapuja mindig nyitva áll önök előtt.

A valétaelnökök beszédét követően a hallgatók megkoszorúzták dr. Sopronyi-Thurner Mihály szobrát, majd az estét a hagyományos valétabál zárta. 

Fotók: Pluzsik Tamás

Cikk nyomtatása E-mail