Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Rektori köszöntő

Kedves Látogatónk!

 

Fabian_Attila_rektori_koszonto.jpgSzeretettel köszöntöm a Soproni Egyetem központi web oldalán, ahol sokrétű információkat talál egyetemünk egészen 1735-ig visszanyúló történelméről, különleges hagyományiról, valamint jelenéről és célkitűzéseiről is.

A Soproni Egyetem a Nyugat-dunántúli Régió és egyben nyugat Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja melynek célja, hogy a fenntarthatóság elveit a szakmájukban és magánéletükben is szem előtt tartó,  intelligens  és kreatív szakembereket képezzen a jövő számára. Az intézmény alapítványi formában történő működtetése – az állami ösztöndíjjal támogatott képzések megmaradása mellett – tovább szélesíti a gyakorlatias és piacorientált képzési palettát. 

Hitvallásunk, környezetünk fenntartható védelme, ezért Egyetemünkön megtalálhatók a fenntarthatóság természeti, gazdasági és társadalmi vetületeiével foglalkozó tudományágak egyaránt. Olyan „Nemzeti Erdőlabort”, szellemi alkotóműhelyt szeretnének létrehozni, amelyben mind a négy egyetemi karunknak, az Erdészeti Tudományos Intézetünknek, valamint legfontosabb partnerünknek a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-nek fontos, kooperatív és egymást kiegészítő szerepe van.

Az Erdőmérnöki Kar Egyetemünk legősibb kara, hiszen 1808-ban jött létre Selmecbányán. Azóta megszakítás nélkül, a hazai erdészeti felsőoktatás egyedülálló képzési helye. Az erdeink és természeti környezetünk valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban jövőnk zálogát. A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar, a magas színvonalú közgazdász képzés mellett vállalkozásgazdaságtani és ökoturisztikai tudást biztosít az erdő-, vadgazda-, természetvédelmi-, földmérő és földrendező valamint a faipari mérnökhallgatók részére. Elengedhetetlen, hogy gazdálkodni tanuljon valamennyi hallgatónk, hiszen a jövőben cégeket alapítanak, vállalatoknál fognak dolgoznak. Gazdasági ismeretek nélkül senki nem lehet jó gazdája a rábízott értékeknek. A Benedek Elek Óvodapedagógiai Kar elsősorban a kisgyermekek nevelésével foglalkozik. Képzési fókuszában az óvodapedagógia és a neveléstudomány áll, de az országban egyedülálló módon kidolgozták és bevezették az úgynevezett Zöld Óvoda Programot és az Erdőpedagógiai kurzust. E programok segítségével már kisgyerekkorban az ökotudatos nevelés első lépéseit segítik. A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar a hagyományos faipari mérnök képzés mellett a faépítészet és az ipari termék formatervezés kiemelkedő jelentőségű képző helye. Az Alkalmazott Művészeti Intézetében pedig a kreatív ipar számos területére képeznek tervezőgrafikusokat, formatervezőket, belsőépítészeket, építőművészeket.  Az egyik legnagyobb kincsünk az Erdészeti Tudományos Intézet, mely a klímavédelemben, az erdészeti fajtakisérletekben, az erdészeti génmegőrzésben játszik egyedülálló tudományos és gyakorlati szerepet.

Botanikus kertjeink és Arborétumaink Sopronban, Szombathelyen, Sárváron és Püspökladányban várják a természet csodáira vágyókat az év minden szakában. Aki felüdülésre vágyik, és a nem mindennapi élmények mellet tudást is szeretne szerezni, annak őszinte szívvel ajánlom a Soproni Egyetemet partneréül.

Legyenek kíváncsiak ránk! A Soproni Egyetem családbarát és családias egyetem, de egyben sportszerető is, hiszen a SMAFC 1860 Sportegyesületünk, amely Európa második legidősebb sportegyesülete, immáron 18 szakosztályban biztosít sportolási lehetőséget hallgatóinknak és dolgozóinknak.

Keressenek bennünket a facebookon, kövessék instagram oldalunkat, böngésszék web oldalunk lapjait. Ismerkedjenek meg képzési kínálatunkkal, oktatóinkkal,  hallgatóinkkal, sikereinkkel és egyedi hagyományainkkal!

Mi is kíváncsiak vagyunk Önökre, legyenek hát részesei mindennapjainknak!

 

SOPRONI EGYETEM – TERMÉSZETESEN VELED!

 

Jó szerencsét!

 

Prof. Dr. Fábián Attila

rektor

Cikk nyomtatása E-mail