Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Gyerekek a Fókuszban: Újabb értékes podcast beszélgetés a Soproni Egyetemen

Május 16-án a SopronFest keretében egy különleges kerekasztal-beszélgetés szem és fültanúi lehettek azok, akik a borús idő ellenére ellátogattak a Soproni Egyetem Ligneum Rendezvényházába.

 

A beszélgetést Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója moderálta, aki elmondta, hogy a szervezet 2022-es felmérése szerint a mai fiatalság 85 százaléka már átélt zaklatást az iskolában. Hangsúlyozta, hogy a bántalmazás nem csupán egy egyszeri konfliktus vagy ugratás, hanem egy súlyos probléma, amely hosszú távú hatással lehet az áldozatokra.

A meghívott vendégek között szerepelt Pap Noémi, a soproni születésű autizmusban érintett édesanya, iskolapedagógus és intézményvezető, az AuTITÁNOK támogatói közösség megálmodója. Személyes történetein és tapasztalatain keresztül bemutatta, hogyan lehet felkészíteni a hasonló helyzetben lévő szülőket és gyermekeiket az iskolai megkülönböztetés és a kihívások kezelésére. Kiemelte, hogy a közösségi támogatás és a megfelelő oktatási környezet kialakítása kulcsfontosságú az érintett gyermekek számára.

A beszélgetésen részt vett Joób Klára Milla, az UNICEF Magyarország soproni származású fiatal nagykövete is. A fiatalabb generációk nézőpontját képviselve kiemelte, hogy miként lehet a fiatalokat bevonni a bántalmazás elleni küzdelembe, és milyen kommunikációs eszközökkel lehet növelni a tudatosságukat a problémával kapcsolatban.

Az esemény során bemutatásra került az "UNICEF Ne nézz félre" kampány is, amely gyakorlati tanácsokkal is szolgál arra vonatkozóan, mit tehetünk, ha zaklatást tapasztalunk a környezetünkben.

A beszélgetés végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a bullying elleni küzdelem közös felelősség, és mind az intézményeknek, mind a szülőknek, valamint a fiataloknak aktívan részt kell venniük ebben a széles körű párbeszédben. Az esemény zárásaként bensőséges kérdés-felelek alakult ki a témában a nézők és a vendégek között, ami további értékes perceket eredményezett.

 

Cikk nyomtatása E-mail