Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Emlékezés és Öröm: Budai Ilona Népdaléneklési Találkozó a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara idén ünnepli a soproni óvóképzés 125. évfordulóját. Az évfordulóhoz kapcsolódva idén számos szakmai és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket. 

A Pedagógiai Kar első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a Budai Ilona Népdaléneklési Találkozót,  Budai Ilona, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar népdalénekes, a Benedek-kar címzetes egyetemi docensének emlékére. Az eseményre rekordszámú, csaknem 150 fő jelentkezett, kicsik és nagyok is izgalommal várták a színpadra lépés pillanatát a Ligneum Látogatóközpontban és annak idilli környezetében a Botanikus Kertben.

-  Örömünnep.  Így jellemezte az eseményt Árvayné dr. Nezvald Anett, a Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészet és Sporttudományi Intézetének adjunktusa. Az esemény célja a hagyományteremtés, hiszen maga a népdal is magában hordozza ezt a kifejezést  - tette hozzá a rendezvény főszervezője.

Nagyon örülünk annak, hogy már elsőre is ennyire sokan jelentkeztek, a megyéből közel százötven résztvevő regisztrált és tisztelt meg bennünket személyesen kísérőtanáraikkal együtt. A gyerekeket huszonnégy pedagógus készítette fel, ami azt gondolom egy csodálatos dolog, hiszen, aki a mai világban népzenére oktatja az ifjúságot, az olyan lelki táplálékhoz juttatja őket, amit egész életükben hordoznak  - hangsúlyozta.

A rengeteg jelentkező miatt a megmérettetést két részletben tartották. A Ligneum nagytermében a nagyok – felsőtagozatosok, gimnazisták, egyetemisták – szerepeltek, akiket Budai Ilona tanítványai, Kiss László és Raksányi Boglárka, valamint a Hunyadi AMI vezetője Jacsó Erika zsűriztek. A lenti teremben a kisebbek – óvodások, alsó tagozatos kisdiákok – mutathatták meg tudásukat dr. Tauber Anna és Bencsik Erzsébet, valamint az egyetem gyakorlóóvodájának volt igazgatója Törökné Farádi Mária zsűrije előtt.

Kiss László, Budai Ilona tanítványa elmondta, Budai Ilona személye egyedülálló volt az életében. - Egészen pici koromtól hozzá jártam népdalokat tanulni, így elmondhatom, hogy a mi kapcsoltunk nem egy tanár-diák, hanem inkább szülő-gyermek kapcsolat lett a daloknak köszönhetően. Ez a rendezvény számomra óriási örömünnep és egyben egy sajnálatos dolog is, hiszen itt vagyunk azon az egyetemen, ahová járt és abból az alkalomból kellett visszajönnünk, hogy emlékét ápoljuk és munkásságát éltessük halála után. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanítványaként méltó vagyok arra, hogy ezt megtehetem és amiért ő élt és dolgozott, azt nevében értékelhetem a zsűri tagjaként.

A Népdaléneklési Találkozó díjazottai az alábbi linken olvashatók: 

Budai Ilona Népdaléneklési Találkozó 2024 DÍJAK

A jeles eseményen a Benedek Kar hallgatója Sághy Eszter Bronz minősítést szerzett, amelyhez gratulálunk!

Fotók: Iván Kriszta, Kertész Bence

A Kisalföld tudósítása az alábbi linket olvasható:

Énekszótól volt hangos a Soproni Egyetem Botanikus kertje

Cikk nyomtatása E-mail