A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának két hallgatója, Kesjár Márkó és Kötél Tamás úgy döntött, hogy szakmai gyakorlatukat egy igazán különleges helyszínen teljesítik: Kínában. A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatásával a Shandongi Mezőgazdasági Egyetemre vezetett útjuk, ahol nemcsak modern laboratóriumi kutatásokban vehetnek részt, hanem testközelből ismerhetik meg a kínai kultúra sokszínűségét.
A Soproni Egyetem sorozatában saját szavaikkal számolnak be élményeikről, benyomásaikról, kihívásaikról és arról, hogy mit is jelent fiatal európaiként egy többmilliós kínai városban helytállni – miközben szakmai tudásukat is gazdagítják.
Az első részben elmesélik, hogyan választották ki az úti célt, milyen volt az érkezésük Pekingbe, és hogyan indult a laboratóriumi gyakorlat Tai’an városában:
"A kínai emberek rendkívül barátságosak és segítőkészek. Bár az angolt kevesen beszélik az idősebbek körében, a fordítóalkalmazások segítségével a kommunikáció mégis megoldható. Szinte bármikor, ha segítségre volt szükségünk, azonnal akadt valaki, aki segített. Mi, európaiak, itt különlegesnek számítunk, így előfordul, hogy megállítanak minket az utcán egy fotóra, vagy csak kíváncsian néznek ránk."
Az élménybeszámoló első része ITT érhető el.
A sorozat második részében betekintést nyerhetünk abba, hogyan telik egy átlagos munkanap Kínában, mik az árak, hogyan működik a fizetés, és az is kiderül, lehet-e boldog születésnapot ünnepelni több mint 8000 kilométerre az otthontól.
Kövessék figyelemmel hallgatóink inspiráló és tanulságos utazását – a világ egy egészen másik oldaláról!
"Kínában a hivatalos fizetőeszköz a jüan (RMB vagy CNY). Egy jüan körülbelül 50 forintnak felel meg. Így minden ár, amit itt látunk, elsőre nagyon alacsonynak tűnik, és sok esetben valóban az is. Az itteni árszínvonal – főleg az étkezés és a közlekedés terén – lényegesen kedvezőbb, mint amit otthon megszoktunk.
Hogy ezt szemléltessük, összegyűjtöttünk néhány jellemző példát a mindennapi kiadásainkból:
- 1 jüan: 50 Ft
- Ebéd a campuson: 15 jüan (~750 Ft)
- Étkezés egy étteremben: 30–40 jüan (~1500–2000 Ft)"
Az élménybeszámoló második része ITT érhető el.
További tartalmak és friss émények a két hallgató Instagram oldalán:
Kapcsolódó tartalmak
- Út a zöldebb jövő felé: a fenntartható fejlődést erősítő intézményi gyakorlatokról egyeztettek
- Terepen bizonyítanak a jövő erdészei – felkészültek a záróvizsgára a Soproni Egyetem hallgatói
- A remény pedagógiája-Prof. Dr. Lükő István könyvbemutatója a Soproni Egyetemen
- Hargitai László „fából faragott világa”
- Néhány lépés, és közelebb kerülsz a Soproni Egyetemhez! Figyelj a határidőre!
- A tudás fája termőre fordult – három éve működik eredményesen az Erdészeti Ágazati Tudásközpont
- Egy nap a testi-lelki jóllétért - Nemzetközi Wellbeing Day a Soproni Egyetemen
- Egy kicsit mindenki soproni egyetemista lehet a SopronFesten
- Indul a Köszi! program a Soproni Egyetemen – mondj köszönetet oktatóidnak!
- Érik a málna a fák alatt– agrárerdészeti innováció a Soproni Egyetem és a MATE együttműködésében