Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A klasszikus klassz! Óriási siker a „Természetesen Zene!” hangversenysorozat első koncertjén

A Ligneum Rendezvényházban szerda este felcsendült a Zeneakadémia és a Soproni Egyetem barátságából született hangversenysorozat első koncertje – klasszikus muzsika fantasztikus előadókkal. A hegedű-zongora páros igazi telitalálat volt a nyitó műsorra: Sztathatosz Sebestyén bravúros hegedűjátéka méltó partnere volt a már most világklasszis zongoraművész Szokolay Ádámnak. Az ifjú zongorista Szokolay Sándor unokája, aki alig 4 évesen a billentyűk rabja lett és 6 évesen már országos versenyeket nyert.  A világ számos pontján tanult, jelenleg a mester képzést végzi a Zeneakadémián. Sebestyént is felvették nemzetközi hírű külföldi egyetemre, ő mégis a magyar vonós hagyományokat választotta, most a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős növendéke. Műsorukban Cezar Frank, Brahms, Bartók és Hubay művek csendültek fel – nagyszerű darabok, parádés átiratok és virtuóz előadásmód jellemezte az estet.

 A Soproni Egyetem tavasszal adta hírül, hogy „Természetesen Zene! címmel közös hangverseny-sorozatot indít a Zeneakadémiával. Az ötlet azért is páratlan, mert a nagyhírű művészeti egyetem soha korábban nem hirdetett saját bérletet - pláne nem vidéken. A Soproni Egyetem meghívására a tanév során 5 alkalommal a Zeneakadémia legtehetségesebb növendékei, a jövő sztárjai lépnek a Ligneum pódiumára.

A 10 évvel ezelőtt épült Ligneum új funkciójának megfelelően ezután komoly- és könnyűzenei koncerteknek is otthont ad. A nyitóhangverseny után elmondható: a Botanikus kert szívében álló üvegpalota kiváló koncerthelyszín. Bár a „Természetesen Zene!” sorozatra a bérletek többsége elkelt, a szervezők azt ígérik, minden alkalommal lehetőséget biztosítanak egyéni belépők vásárlására is a helyszínen. Legközelebb november 15-én szerdán érkeznek újra „akadémisták”, a Weiner-verseny győztes triója: Flóris Flóra hegedűn, Forgó Boglárka csellón és Lescsinszky Áron zongorán játszik majd a Ligneumban.

 

 

Cikk nyomtatása E-mail