Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Búcsú Soprontól, búcsú a Soproni Egyetemtől

Az évszázados selmeci diákhagyományokra visszavezethető Valétálás során vettek búcsút a végzős hallgatók az Alma Materüktől és Sopron városától.

Az ünnepség hagyományosan a Soproni Egyetem központi épületénél kezdődött, ahol a selmeci énekszó után az V. és IV éves erdész valéta elnökök beszédeit követően az egyetem karainak dékánjai majd Prof. dr. Fábián Attila, az intézmény rektora intett búcsút gondolataival a valétálóktól.

Az intézmény első embere kiemelte:

"Az új lehetőségek felfedezése nem mindig könnyű feladat, de minden változás lehetőség arra, hogy növekedjünk és fejlődjünk. Azonban biztos vagyok abban, hogy a Soproni Egyetemen megszerzett tudás birtokában készen állnak a kihívásokra, és azt sikeresen alkalmazzák a jövőbeli munkájuk és életük során."

Legyenek erősek és céltudatosak! - hangzott el az egyik útravaló üzenet.

val4.jpg

Ezután a rektor kitárta a Soproni Egyetem kapuját a díszes menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindultak, hogy dalolva elbúcsúzzanak az Alma Materüknek otthont adó város utcáitól. 

A menet útvonalán lakó városi polgárok a hagyományokhoz híven, egy-egy gyertyát helyeztek ki az ablakukba, jelképesen búcsúzva a végzős hallgatóktól.

A fáklyás menet a Bajcsy-Zsilinszky – Béke út – Ady Endre út – Csengery utca – Frankenburg út – Deák tér– Erzsébet utca – Széchényi tér – Várkerület útvonalon haladt, majd végső állomásként a Fő térre érkezett a valétálok menete, ahol a fás és közgazdász valétaelnökök beszédét követően, Sopron polgármestere búcsúzott a végzősöktől. 

Dr. Farkas Ciprián beszédében azt mondta a valétálóknak, hogy éljenek boldogul, soha se felejtsék el Sopront és azt, hogy a város kapuja mindig nyitva áll előttük.

"Az elmúlt években nemcsak az egyetem, hanem Sopron polgárai is voltak a végzett hallgatók. Felejthetetlen emlékeket és élményeket, de barátságokat, szerelmet és életre szóló emberi kapcsolatokat is kötöttek a városban eltöltött évek alatt. A búcsú nehéz, de mindig valami újnak a kezdetét jelenti. A végzősök előtt most kinyílik az élet kapuja, mely a családról és a hivatás gyakorlásáról fog szólni. A Soproni Egyetem oktatóinak köszönhetően olyan értékálló tudással gazdagodtak a hallgatók, melyet a magyar haza gyarapítására tudnak fordítani"- tette hozzá dr. Farkas Ciprián. 

Az ünnepség zárásaként a végzős hallgatók hagyományosan elhelyezték az emlékezés koszorúit Sopronyi-Thurner Mihály szobránál. Az estét a hagyományoknak megfelelően a valétabál zárta. 

Valete ! Éljetek Boldogul!

 

 

Cikk nyomtatása E-mail